Blog
Sałatka z kalafiorem. Wolisz surowy czy ugotowany?
Masz smaka na kalafiora? To świetnie! Kalafior to warzywo, z którego przyrządzisz sporo potraw. Może być bazą posiłku, jak w przypadku curry z kalafiorem, a może być elementem sałatki albo dodatkiem do obiadu. W tym tekście poznasz kalafior w odsłonie sałatkowej....
Fit ciasto z rabarbarem – pomysł na smaczne popołudnie
Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, śmiało więc urozmaicaj sobie dietę tym warzywem. Warzywem…? Tak – choć rabarbaru używamy na przykład do ciast albo kompotów, w Polsce jest on uznawany za warzywo. W 100 gramach rabarbaru jest zaledwie 21 kalorii, więc to roślina,...
Jak zrobić hummus?
Hummus to coraz popularniejsza pasta, która bywa używana również jako sos. Jest przygotowywana z ciecierzycy i można ją przyrządzić w kilku wersjach smakowych. Jako że zawiera sporo białka, jest częstym gościem wegetariańskich kuchni. Sklepowe pasty mają dość dobry...
Jak przyrządzić szparagi? 3 proste sposoby
Od połowy kwietnia do lipca możemy cieszyć się obecnością szparagów w supermarketach i na osiedlowych ryneczkach. To świetna wiadomość, każde zdrowe urozmaicenie diety jest mile widziane! W tym wpisie poznasz trzy sposoby na to, by w prosty sposób włączyć szparagi do...
Ciasto marchewkowe idealne w wersji fit
Ciasto marchewkowe w swojej tradycyjnej wersji nie będzie fit tylko dlatego, że zawiera marchewkę. Na szczęście przepisów na ciasto marchewkowe w dietetycznej wersji nie brakuje. Znajdziecie wersje bez cukru, ze słodzikami, z miodem, z jabłkiem, z mąki razowej, z mąki...
Dietetyczna wersja gofrów na słodko i na wytrawnie
Gofry – jak niemal każdy z Twoich ulubionych przysmaków – można przygotować w nieco odchudzonej wersji. Oczywiście nie ma problemu, jeżeli ten jeden raz w czasie wakacji zaserwujesz sobie gofra z bitą śmietaną i sosem owocowym, relaksując się podczas spaceru brzegiem...
Śniadanie, obiad i kolacja ze szpinakiem w roli głównej
Wiem, że szpinak może niektórym kojarzyć się traumatycznie. Podany w postaci zielonej brei skutecznie zniechęcał do jedzenia – zwłaszcza kiedy byliśmy dziećmi. Na szczęście teraz szpinak można przyrządzić na wiele sposobów, a niektóre z nich sprawiają, że posmak, jaki...
Chilli con carne i chilli sin carne: po meksykańsku z mięsem czy bez
Lubisz chilli con carne? Świetnie, mam dziś dla Ciebie dwa przepisy, których możesz spróbować w swojej kuchni. Znajdziesz tu dwie wersje – jedną z mięsem z kurczaka, a drugą wegetariańską. Chilli con carne to pożywna potrawa, której śmiało można zrobić więcej i wziąć...
Pizza na zdrowym spodzie. Alternatywy dla ciasta drożdżowego
Ten wpis z pewnością przyda się wszystkim, którzy uwielbiają pizzę, ale szukają zdrowszych zamienników dla ciasta drożdżowego. Jeśli jesz pizzę od czasu do czasu, nie ma problemu, by zjeść ją w tradycyjnej formie. Kłopot pojawia się, kiedy musimy unikać mąki albo...