Fit przekąski na sylwestra. Proste i zdrowe propozycje

Pożegnanie 2020 roku nie zapowiada się w Polsce zbyt hucznie, a ten wyjątkowy wieczór spędzimy w zaciszu domowym. Nie oznacza to jednak, że nie można choć minimalnie poświętować. 🙂 A co się nadaje do świętowania? Oczywiście: smaczne jedzenie! Jeżeli zaprzyjaźniłaś się już ze zdrowym odżywianiem, pewnie nie chcesz zajadać się w sylwestra bardzo kalorycznymi przekąskami.

Mam dla Ciebie trzy propozycje dań, które świetnie nadają się na sylwestra. Stawiam na sycące, sprawdzone jedzenie – wtedy nie ma potrzeby, żeby co chwilę podjadać chipsy. Pewnie nie chcesz też połowy dnia spędzić w kuchni, dlatego poniższe przepisy są maksymalnie proste.

Proste i zdrowe przekąski na sylwestra

Sałatka z brokułem, fetą i prażonym słonecznikiem

Potrzebujesz:

  • 1 opakowanie sera feta (albo ser sałatkowo-kanapkowy, np. Favita)
  • 1 brokuł
  • Pół szklanki ziaren obranego słonecznika.

Brokuł gotujemy, ser kroimy w kostkę, słonecznik prażymy na patelni. Po wystudzeniu brokułu dodajemy do niego ser i słonecznik, delikatnie mieszamy. Gotowe. 😊

Frytki – z selera, cukinii, marchewki, batatów

Potrzebujesz:

  • 1 seler
  • 1 cukinię
  • 3 marchewki
  • 2 bataty.

Z takiego zestawu warzyw wyjdzie całkiem sporo frytek. Wszystkie warzywa wystarczy obrać, pokroić w paski (lub plasterki), skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika na 180 stopni. Pieczemy je około 30 minut – muszą być zarumienione i miękkie, więc jeśli 30 minut nie wystarczy (różne są piekarniki…), wydłużamy czas pieczenia.

Wszystkie wymienione warzywa – poza cukinią – będą miały smaczny, słodki smak. Warto więc doprawić je np. cynamonem, kolendrą albo rozmarynem.

Rolada szpinakowa na sylwestra

Roladki szpinakowe z łososiem

To coś, co króluje nie tylko na domowych stołach, ale już nawet na wielu imprezach okolicznościowych. 😊 Ciekawie wyglądająca rolada wcale nie jest trudna do zrobienia.

Potrzebujesz:

  • 250 g świeżego szpinaku (albo 350 g mrożonego)
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g łososia wędzonego
  • 250 g serka śmietankowego
  • sól, pieprz.

Szpinak podgrzewamy na patelni. Świeży się skurczy, a mrożony puści trochę wody, którą trzeba odsączyć. Tak przygotowany szpinak mieszamy z żółtkami jaj, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Co z białkami jaj? Ubijamy je na sztywną pianę, którą dodajemy do szpinakowej masy. Tak zrobione ciasto wykładamy na blasze z papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto, a potem smarujemy je równomiernie serkiem. Potem układamy plastry łososia i zwijamy ciasto w rulon. Na godzinę wkładamy go do lodówki. Po wyjęciu z lodówki kroimy roladę w plasterki (grubość około 2 cm).

Smacznego!

Jeśli jesteś zainteresowana zdrowym odżywianiem, wpadnij na moją grupę na Facebooku: Zdrowe odżywianie i nie tylko z Marią Dietetyk. Znajdziesz tam wiele inspiracji, wsparcie innych osób i pomysły na zdrowe zakupy. 😊

0 komentarzy

Wyślij komentarz