3 fit desery idealne na jesień

Kiedy słońca coraz mniej, a jeden dzień krótszy od drugiego, częściej nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Dlatego przygotowałam kilka propozycji, które umilą Ci swoim smakiem jesienne popołudnia. Każdy z nich mieści się w pojęciu „fit deserów”, a zjedzenie ich (w odpowiedniej ilości) nie będzie żadnym żywieniowym grzechem.

Dyniowy deser z jabłkiem

Składniki:

  • 1 szklanka miąższu z dyni
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzika
  • Szczypta imbiru, szczypta cynamonu i – jeśli lubisz – chilli.

Rozgrzej na patelni masło, po czym dodaj miąższ z dyni oraz obrane i pokrojone jabłka. Dosyp słodzik oraz cynamon i imbir. Smaż około 3 minuty. Na koniec dodaj trochę wody i pozwól jej odparować.

Pieczone jabłka z płatkami owsianymi

  • 4 duże jabłka
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu.

Zetnij górę jabłek tak, by powstały taki minikapelusze. Wydrąż jabłka, pozbywając się pestek ze środka. Orzechy posiekaj i wymieszaj z płatkami owsianymi, do tego dodaj przyprawy. Tak przygotowane nadzienie wsyp do jabłek, na wierzch połóż pół łyżki masła i opcjonalnie miodu. Nadzienie przykryj minikapeluszami. Jabłka należy piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 30-50 minut w temperaturze 180 stopni. 30-50 minut to dość duża rozpiętość czasu; wynika to z różnic między gatunkami jabłek. W piekarniku mają one nieco zmięknąć, dlatego trzeba sprawdzać co jakiś czas, jak im idzie. 🙂

Deser najlepiej smakuje na ciepło.

Placki z dyni

Składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido albo gotowy miąższ z dyni
  • 1 szklanka mąki (najlepiej owsianej, ale pszenna też da radę)
  • 1 jajko
  • Pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cynamon, imbir, szczypta soli
  • 1 łyżka oleju do smażenia.

Przepis jest banalny – w jednym naczyniu wymieszaj mokre składniki, w drugim suche. Następnie połącz je ze sobą. Formuj placuszki na patelni i smaż, aż z obu stron będą rumiane. Z tych proporcji wyjdzie około 10 sztuk.

Smacznego! Mam nadzieję, że któryś z tych przysmaków przypadł Ci do gustu.

Jeśli interesują Cię ciekawostki dietetyczne, gorąco zapraszam na mój fanpage. Ostatnio świętowaliśmy tam na przykład Dzień Kotleta Schabowego. 😉

0 komentarzy

Wyślij komentarz