Cukinia króluje w ogródkach i na straganach, więc w myśl korzystania z sezonowych warzyw prosto z polskich upraw, sięgamy po nią w tym lipcowym przepisie. Placki z cukinii nie są tak popularne, jak te z ziemniaków, a to duży błąd, bo smakują pysznie. Przekonaj się i wypróbuj u siebie.
Składniki na placki z cukinii
- średnia cukinia lub pół dużej (ok. 350 g)
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz ziołowy, sól,
- opcjonalnie posiekany szczypiorek, koperek lub natka pietruszki
Placki krok po kroku
Zacznij od obrania cukinii i wydrążenia łyżką miękkiego środka z nasionami. Masz bardzo młode, małe cukinie? Nie ma potrzeby obierania i usuwania gniazda nasiennego. Cukinię najpierw obieram obieraczką do warzyw, potem przecinam ją wzdłuż na pół i następnie łyżką łatwo wydrążyć środek.
Następnie zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki. Potem wyłóż ją na sitko i dobrze wyciśnij. Aby ułatwić sobie to zdanie, przed wyciśnięciem posyp cukinię solą i zostaw przynajmniej na kwadrans, łatwiej będzie pozbyć się wody podczas wyciskania.
Gotowe? W kolejnym kroku przełóż cukinię do miski i dodaj pozostałe składniki na placki, czyli mąkę, jajko, jogurt, przyprawy i np. koperek czy natkę pietruszki. To może być szczypta lub cała łyżka zieleniny, zależy, jak lubisz.
Na koniec zostaje już tylko usmażyć placki z cukinii. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż na złoty kolor. Możesz je podawać z łyżką jogurtu naturalnego.
0 komentarzy