Placki z cukinii, czyli przepis na chrupiący smak lata

Cukinia króluje w ogródkach i na straganach, więc w myśl korzystania z sezonowych warzyw prosto z polskich upraw, sięgamy po nią w tym lipcowym przepisie. Placki z cukinii nie są tak popularne, jak te z ziemniaków, a to duży błąd, bo smakują pysznie. Przekonaj się i wypróbuj u siebie.

Składniki na placki z cukinii

  • średnia cukinia lub pół dużej (ok. 350 g)
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz ziołowy, sól,
  • opcjonalnie posiekany szczypiorek, koperek lub natka pietruszki

Placki krok po kroku

Zacznij od obrania cukinii i wydrążenia łyżką miękkiego środka z nasionami. Masz bardzo młode, małe cukinie? Nie ma potrzeby obierania i usuwania gniazda nasiennego. Cukinię najpierw obieram obieraczką do warzyw, potem przecinam ją wzdłuż na pół i następnie łyżką łatwo wydrążyć środek.

Następnie zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki. Potem wyłóż ją na sitko i dobrze wyciśnij. Aby ułatwić sobie to zdanie, przed wyciśnięciem posyp cukinię solą i zostaw przynajmniej na kwadrans, łatwiej będzie pozbyć się wody podczas wyciskania.

Gotowe? W kolejnym kroku przełóż cukinię do miski i dodaj pozostałe składniki na placki, czyli mąkę, jajko, jogurt, przyprawy i np. koperek czy natkę pietruszki. To może być szczypta lub cała łyżka zieleniny, zależy, jak lubisz.

Na koniec zostaje już tylko usmażyć placki z cukinii. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż na złoty kolor. Możesz je podawać z łyżką jogurtu naturalnego.

0 komentarzy

Wyślij komentarz