Przepis na zupę z cukinii i wegańskie leczo – idealny zestaw na lato

Niemal od początku lata aż do jesieni możemy cieszyć się świeżą cukinią z polskich upraw. To warzywo z rodziny dyniowatych należy do produktów nieskokalorycznych i co ważne zwłaszcza dla cukrzyków – ma niski indeks glikemiczny.

Najbardziej popularna jest odmiana zielona, jednak swoich fanów zyskuje również ta o żółtopomarańczowym kolorze. Miąższ cukinii dostarczy nam m.in. żelaza, potasu, witamin z grupy B, witaminy A, C oraz K.

Najpopularniejsze są zapiekanki, których cukinia jest bazą oraz grillowanie tego warzywa. Przedstawiam Ci sprawdzone przepisy na zupę krem z cukinii i wegańskie leczo z cukinii. Zupa ma aksamitną konsystencję i jest lekko orzeźwiająca w smaku. Znakomicie sprawdzi się na letni lunch, a leczo polecam na nasz obiad.

Przepis na wegańskie leczo z cukinii

Składniki:

  • pokrojona na plasterki, ich połówki lub ćwiartki cukinia
  • 30 dag fasolki szparagowej zielonej i/lub żółtej
  • pół czerwonej papryki
  • 2 świeże pomidory
  • ok. 150 ml przecieru pomidorowego/passaty
  • pieprz ziołowy, sól do smaku
  • po szczypcie majeranku, tymianku i bazylii

Znasz składniki, zatem do dzieła! Zacznij od ugotowania fasolki szparagowej, przyda nam się za chwilę. Paprykę pokrój w paseczki lub kostkę, jak wolisz. Cukinię obierz, wydrąż miękki środek (gdy jest większa) i pokrój na ćwiartki lub jeśli cukinia jest mała – połówki plastrów. Podsmaż ją razem z papryką na łyżce oleju rzepakowego, dodaj sól.

Po ok. 7-8 minutach do powstającego leczo z cukinii dodaj fasolkę szparagową, świeże pomidory pokrojowe w kostkę, pozostałe przyprawy i przecier pomidorowy. Całość smaż jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie nasze leczo z cukinią jest gotowe. Można podawać z makaronem.

Zupa z cukinii to świetny wybór latem

Przepis na zupę krem z cukinii

Składniki:

  • ok. 400 g obranej i pokrojonej w kostkę cukinii
  • 1 średniej wielkości ziemniak
  • 1 łyżeczka masła
  • ok. 500 ml bulionu
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • pół małej cebuli

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na maśle. Po chwili dodaj pokrojoną cukinię. Smaż ok. 3-4 minut, dodaj sól i pieprz. To również dobry moment, by do garnka trafił ziemniak. Najlepiej pokroić go w drobną kostkę, szybciej zmięknie. Po krótkiej chwili zalej zawartość naczynia bulionem np. warzywnym tylko na tyle, by kawałki cukinii były lekko zanurzone.

Mieszaj i jeśli składniki są już miękkie, wyłącz palnik/pole grzewcze i pozwól zupie lekko przestygnąć. Zblenduj zupę z cukinii na gładki krem. Teraz możesz dodać śmietanę lub jogurt naturalny.

Zupa świetnie smakuje z grzankami.

0 komentarzy

Wyślij komentarz