U progu lata sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Zapach wiosny unoszący się w powietrzu zapewni nie tylko kwitnący bez i rzepak, ale też ciasto z rabarbarem bez cukru, z jogurtem naturalnym.
Ciasto z rabarbarem bez cukru – składniki
- 3-4 łodygi rabarbaru
- 1,5 szklanki mąki (możesz pomieszać typ 550 i 450, czyli tortową)
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka (lub 3, jeśli są rozmiaru M)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki stewii
Podpowiedź: Ciasto możesz wzbogacić o inne owoce, na przykład truskawki i borówki, tylko pamiętaj, by rabarbaru dać wówczas mniej. Dzięki mieszance owoców ciasto zyska jeszcze ciekawszy smak i piękny, barwny wygląd.
Wiosenne ciasto krok po kroku
Jeśli masz już zgromadzone składniki na ciasto z rabarbarem, pora zabrać się za przygotowanie deseru, sprawdzi się też na podwieczorek. Na początku umyj łodygi rabarbaru i pokrój na mniejsze kawałki (kosteczki). Odstaw na chwilę, by przygotować blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wysyp rabarbar na dno, rozkładając równomiernie.
W kolejnym kroku wymieszaj w misce suche składniki, czyli mąkę, proszek, stewię. Osobno ubij białka, następnie dodaj żółtka i cały czas miksuj. Cienkim strumieniem dolej olej. Następnie dołóż jogurt naturalny i gdy tylko masa będzie jednolita, zakończ miksowanie.
Połącz mokre składniki z suchymi, możesz wymieszać je trzepaczką i przelej ciasto na rabarbar. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 30 minut, do suchego patyczka.
Pamiętaj, że każdy z nas ma inne upodobania co do słodkości ciasta, dlatego ilość dodanej stewii może ulegać zmianie w Twojej wersji ciasta. Smacznego! 🙂
0 komentarzy