Ciasto z rabarbarem bez cukru. Pachnie wiosną na talerzu!

U progu lata sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Zapach wiosny unoszący się w powietrzu zapewni nie tylko kwitnący bez i rzepak, ale też ciasto z rabarbarem bez cukru, z jogurtem naturalnym.

Ciasto z rabarbarem bez cukru – składniki

  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 1,5 szklanki mąki (możesz pomieszać typ 550 i 450, czyli tortową)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka (lub 3, jeśli są rozmiaru M)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki stewii

Podpowiedź: Ciasto możesz wzbogacić o inne owoce, na przykład truskawki i borówki, tylko pamiętaj, by rabarbaru dać wówczas mniej. Dzięki mieszance owoców ciasto zyska jeszcze ciekawszy smak i piękny, barwny wygląd.

Wiosenne ciasto krok po kroku

Jeśli masz już zgromadzone składniki na ciasto z rabarbarem, pora zabrać się za przygotowanie deseru, sprawdzi się też na podwieczorek. Na początku umyj łodygi rabarbaru i pokrój na mniejsze kawałki (kosteczki). Odstaw na chwilę, by przygotować blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wysyp rabarbar na dno, rozkładając równomiernie.

W kolejnym kroku wymieszaj w misce suche składniki, czyli mąkę, proszek, stewię. Osobno ubij białka, następnie dodaj żółtka i cały czas miksuj. Cienkim strumieniem dolej olej. Następnie dołóż jogurt naturalny i gdy tylko masa będzie jednolita, zakończ miksowanie.

Połącz mokre składniki z suchymi, możesz wymieszać je trzepaczką i przelej ciasto na rabarbar. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 30 minut, do suchego patyczka.

Pamiętaj, że każdy z nas ma inne upodobania co do słodkości ciasta, dlatego ilość dodanej stewii może ulegać zmianie w Twojej wersji ciasta. Smacznego! 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz