Wypróbuj przepis na botwinkę. Botwina to królowa wiosny na stole

Jak powszechnie wiadomo, sezonowe krajowe warzywa są najlepszym wyborem. Właśnie zaczyna się okres, kiedy na targowiskach dostępna będzie świeża botwina, czyli młode liście buraczka ćwikłowego. A skoro nowalijki, to i przepis na botwinkę!

Jak tu nie uwielbiać pięknego, intensywnego koloru buraczków? Nie tylko ich wygląd powinien Cię przyciągnąć. Burak ćwikłowy to bardzo popularne w Polsce warzywo zjadane pod różnymi postaciami: barszczu, surówek, soków czy pieczonych buraków albo w postaci wegetariańskich kotletów.

Przepis na botwinkę warto uwzględnić w swoim menu z kilku względów. Zawiera dużo antocyjanów i flawonoidów (betanina i cholina), a są to barwniki, którym przypisuje się właściwości zapobiegające rozwijaniu się nowotworów. W buraczku znajdziemy również duże ilości potasu (348 mg w 100 g produktu jadalnego), podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.

Przepis na botwinkę – składniki

Jakie może być lepsze połączenie nowalijek, niż botwina? Nabrałaś i nabrałeś już apetytu na taką zupę? Zatem do dzieła!

  • 2 pęczki botwinki
  • 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu
  • 3 ziemnaki
  • szczypta soli i pieprzu ziołowego
  • marchewka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół pęczka kopru

W wersji tradycyjnej i mniej dietetycznej botwinka jest zabielana śmietaną i mąką.

Sięgnij po młode buraczki i ich liście.

Na początek dobra informacja, mianowicie przygotowanie takiej zupy zajmuje niewiele czasu, zwłaszcza jeśli masz w lodówce gotowy wywar.

Zacznij od podgrzania lub ugotowania wywaru warzywnego lub rosołu. W tym czasie pokrój ziemniaki i marchewkę w kostkę, podobnie buraczki i posiekaj botwinkę. Warzywa dodaj do wywaru, a wkrótce potem sól i pieprz. W przepisie na botwinkę nie może zabraknąć świeżego koperku. Posiekaj go i dodaj do zupy na koniec razem z sokiem z cytryny, gdy warzywa już zmiękną. Botwina gotowa. Możesz ją serwować z jajkiem na twardo.

0 komentarzy

Wyślij komentarz