Śniadanie na ciepło daje więcej energii i pozytywnie nastraja już na początku dnia. Właśnie dlatego przepisem, który tym razem proponuję, jest pieczona owsianka z bananem i jabłkiem. Będzie zdrowo, pysznie i owocowo.
Owocowy smak możesz wzbogacić szczyptą cynamonu, który tak dobrze łączy się z jabłkiem, a całość uzupełnić chrupkością orzechów. Owsianka z bananem i jabłkiem lub innych owocem, który masz pod ręką, już na dzień dobry wprawi w dobry humor.
Składniki do pieczonej owsianki
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1.5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 2 średniej wielkości banany
- 1 jabłko
- 2 jajka (rozmiar M)
- cynamon według uznania
Pieczona owsianka z bananem i jabłkiem — przepis
Na początku umieść w misce suche składniki, czyli płatki owsiane, cynamon, cukier i dodaj gorące mleko. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut, żeby płatki nieco zmiękły.
W międzyczasie zetrzyj jabłko na tarce na grubych oczkach, a banana możesz rozgnieść widelcem. Tak przygotowane owoce dodaj do płatków z mlekiem, a następnie dołącz 2 roztrzepane jajka.
Na tym etapie możesz jeszcze dołączyć inne składniki, na jakie masz ochotę, np. orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe czy inne owoce. Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do naczynia żaroodpornego, które najlepiej wysmarować wcześniej masłem.
Owsiankę zapiekaj ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Chcesz mieć pieczoną owsiankę w kształcie muffinek? Wybierz odpowiednie foremki.
Pieczona owsianka z bananem sprawdzi się na ciepło lub po wystudzeniu zabrać do pracy. Znakomicie smakuje sama w sobie, a jeśli chcesz dodać koloru na talerzu, udekoruj go malinami albo borówkami.
Smacznego!
0 komentarzy