Sałatka z burakiem pieczonym lub gotowanym, czyli zdrowy lunch

Sałatka z burakiem to popularna przekąska, danie na lunch do pracy albo kolację. Można ją przygotować z buraków gotowanych, pieczonych lub kiszonych. Najczęściej podawana jest z oliwą z oliwek lub sosem. Poznaj moją propozycję tego zdrowego posiłku.

Warto wiedzieć, że buraki ćwikłowe to warzywo o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Są bogate w składniki odżywcze, w tym witaminy: C, A, E, B1, B2, B6, kwas foliowy, minerały: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, cynk, błonnik oraz antocyjany.

Sałatka z burakiem — składniki

Potrzebne składniki to:

  • sałata
  • buraczki
  • orzechy
  • ser sałatkowy
  • pomidorki koktajlowe

Przepis na sałatkę z pieczonymi burakami

Przygotowanie sałatki nie zajmie wiele czasu, jeśli masz gotowe pieczone, gotowane lub kiszone buraki. Możesz też sięgnąć po surowe buraki ćwikłowe i upiec w piekarniku. Najpierw umyj je, obierz, a następnie przekrój na pół lub 4 części, jeśli warzywa są duże. Mniejsze części szybciej się upieką. Buraczki zawiń w folię aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Możesz również kupić gotowane buraki dostępne w marketach albo użyć kiszonych ze słoika. Buraczki pokrój w większą kostkę, przydadzą się za chwilę.

Bazą może być miks sałat lub np. posiekana chrupiąca sałata lodowa. W kolejnym kroku dodaj buraczki, ulubione orzechy, np. nerkowca, kawałki serka sałatkowego, feta, lub koziego. W poszerzonej wersji dodaj np. pomidorki koktajlowe, oliwki lub marynowane cebulki. Całość możesz polać sosem miodowo-musztardowym lub oliwą z oliwek. I gotowe!

Buraczki wykorzystasz również do sałatki z kaszą.

0 komentarzy

Wyślij komentarz