Pieczona owsianka z bananem i jabłkiem – prosty przepis

Śniadanie na ciepło daje więcej energii i pozytywnie nastraja już na początku dnia. Właśnie dlatego przepisem, który tym razem proponuję, jest pieczona owsianka z bananem i jabłkiem. Będzie zdrowo, pysznie i owocowo.

Owocowy smak możesz wzbogacić szczyptą cynamonu, który tak dobrze łączy się z jabłkiem, a całość uzupełnić chrupkością orzechów. Owsianka z bananem i jabłkiem lub innych owocem, który masz pod ręką, już na dzień dobry wprawi w dobry humor.

Składniki do pieczonej owsianki

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1.5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru lub miodu
  • 2 średniej wielkości banany
  • 1 jabłko
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • cynamon według uznania

Pieczona owsianka z bananem i jabłkiem — przepis

Na początku umieść w misce suche składniki, czyli płatki owsiane, cynamon, cukier i dodaj gorące mleko. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut, żeby płatki nieco zmiękły.

W międzyczasie zetrzyj jabłko na tarce na grubych oczkach, a banana możesz rozgnieść widelcem. Tak przygotowane owoce dodaj do płatków z mlekiem, a następnie dołącz 2 roztrzepane jajka.

Na tym etapie możesz jeszcze dołączyć inne składniki, na jakie masz ochotę, np. orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe czy inne owoce. Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do naczynia żaroodpornego, które najlepiej wysmarować wcześniej masłem.

Owsiankę zapiekaj ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Chcesz mieć pieczoną owsiankę w kształcie muffinek? Wybierz odpowiednie foremki.

Pieczona owsianka z bananem sprawdzi się na ciepło lub po wystudzeniu zabrać do pracy. Znakomicie smakuje sama w sobie, a jeśli chcesz dodać koloru na talerzu, udekoruj go malinami albo borówkami.

Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz