Niemal od początku lata aż do jesieni możemy cieszyć się świeżą cukinią z polskich upraw. To warzywo z rodziny dyniowatych należy do produktów nieskokalorycznych i co ważne zwłaszcza dla cukrzyków – ma niski indeks glikemiczny.
Najbardziej popularna jest odmiana zielona, jednak swoich fanów zyskuje również ta o żółtopomarańczowym kolorze. Miąższ cukinii dostarczy nam m.in. żelaza, potasu, witamin z grupy B, witaminy A, C oraz K.
Najpopularniejsze są zapiekanki, których cukinia jest bazą oraz grillowanie tego warzywa. Przedstawiam Ci sprawdzone przepisy na zupę krem z cukinii i wegańskie leczo z cukinii. Zupa ma aksamitną konsystencję i jest lekko orzeźwiająca w smaku. Znakomicie sprawdzi się na letni lunch, a leczo polecam na nasz obiad.
Przepis na wegańskie leczo z cukinii
Składniki:
- pokrojona na plasterki, ich połówki lub ćwiartki cukinia
- 30 dag fasolki szparagowej zielonej i/lub żółtej
- pół czerwonej papryki
- 2 świeże pomidory
- ok. 150 ml przecieru pomidorowego/passaty
- pieprz ziołowy, sól do smaku
- po szczypcie majeranku, tymianku i bazylii
Znasz składniki, zatem do dzieła! Zacznij od ugotowania fasolki szparagowej, przyda nam się za chwilę. Paprykę pokrój w paseczki lub kostkę, jak wolisz. Cukinię obierz, wydrąż miękki środek (gdy jest większa) i pokrój na ćwiartki lub jeśli cukinia jest mała – połówki plastrów. Podsmaż ją razem z papryką na łyżce oleju rzepakowego, dodaj sól.
Po ok. 7-8 minutach do powstającego leczo z cukinii dodaj fasolkę szparagową, świeże pomidory pokrojowe w kostkę, pozostałe przyprawy i przecier pomidorowy. Całość smaż jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie nasze leczo z cukinią jest gotowe. Można podawać z makaronem.
Przepis na zupę krem z cukinii
Składniki:
- ok. 400 g obranej i pokrojonej w kostkę cukinii
- 1 średniej wielkości ziemniak
- 1 łyżeczka masła
- ok. 500 ml bulionu
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
- pół małej cebuli
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na maśle. Po chwili dodaj pokrojoną cukinię. Smaż ok. 3-4 minut, dodaj sól i pieprz. To również dobry moment, by do garnka trafił ziemniak. Najlepiej pokroić go w drobną kostkę, szybciej zmięknie. Po krótkiej chwili zalej zawartość naczynia bulionem np. warzywnym tylko na tyle, by kawałki cukinii były lekko zanurzone.
Mieszaj i jeśli składniki są już miękkie, wyłącz palnik/pole grzewcze i pozwól zupie lekko przestygnąć. Zblenduj zupę z cukinii na gładki krem. Teraz możesz dodać śmietanę lub jogurt naturalny.
Zupa świetnie smakuje z grzankami.
0 komentarzy