Dietetyczna wersja gofrów na słodko i na wytrawnie

Gofry – jak niemal każdy z Twoich ulubionych przysmaków – można przygotować w nieco odchudzonej wersji. Oczywiście nie ma problemu, jeżeli ten jeden raz w czasie wakacji zaserwujesz sobie gofra z bitą śmietaną i sosem owocowym, relaksując się podczas spaceru brzegiem morza.

Ze zdrowymi zamiennikami jest tak, że warto je wprowadzić wtedy, kiedy chcemy zadbać o zdrowie i szczupłą sylwetkę, a jednocześnie nie chcemy rezygnować z ulubionych przysmaków. Które, w swojej standardowej wersji, mogą dostarczyć zbyt wielu kalorii.

Dziś mam dla Ciebie prosty przepis na gofry, które sprawdzą się zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej. Jeśli lubisz nieco słodsze ciasto, to po prostu dorzucisz do niego łyżeczkę słodzika – ot, cała filozofia!

Składniki na dietetyczne ciasto na gofry:

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (może być też owsiana, miks jaglanej i kukurydzianej, a nawet zmielone płatki owsiane z orzechami – wtedy używasz mąki własnego wyrobu)
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne. Jeżeli wybierasz roślinne, dobrze sprawdzi się migdałowe)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka erytrytolu lub ksylitolu (jeśli stawiasz na ciut słodsze ciasto).

Wszystkie składniki miksujemy lub dokładnie mieszamy ręcznie. Możesz dodać trochę wody, jeśli ciasto będzie za gęste – konsystencją powinno przypominać ciasto na naleśniki. Proces przygotowania niczym nie różni się od standardowych gofrów na białej mące. Wlewamy ciasto do gofrownicy i po paru minutach cieszymy się wypiekiem. Z powyższych składników powinno wyjść 6 gofrów.

Co jeść do gofrów?

Jeżeli jesteśmy na diecie, unikajmy nutelli, bitej śmietany i wysokosłodzonych dżemów. To na pewno nie wpłynie na poziom sytości, a jednak – walcząc o szczupłą sylwetkę – chcemy czuć się najedzeni. Dietetyczne dodatki to na przykład:

  • Pasta z awokado (zgniecione awokado z pieprzem, solą i czosnkiem)
  • Sadzone jajko
  • Szynka parmeńska
  • Rukola
  • Świeże owoce (najlepiej smakują truskawki, jagody, maliny, borówki – warto poczekać na sezon)
  • Twarożek
  • Pomidorki koktajlowe
  • Jogurt naturalny
  • Płatki migdałów.

Wpadnij na moją grupę na Facebooku po więcej inspiracji! Kliknij w zdjęcie, a przeniesiesz się do grupy:

0 komentarzy

Wyślij komentarz