Masz smaka na kalafiora? To świetnie! Kalafior to warzywo, z którego przyrządzisz sporo potraw. Może być bazą posiłku, jak w przypadku curry z kalafiorem, a może być elementem sałatki albo dodatkiem do obiadu. W tym tekście poznasz kalafior w odsłonie sałatkowej.
Sałatka z surowego kalafiora
Tak, są osoby, które uwielbiają kalafior na surowo. Jeśli więc sama do takich należysz Ty – albo ktoś z Twoich bliskich – możesz przyrządzić kalafior w takiej odsłonie.
Składniki:
- ½ dużego kalafiora
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu, jeśli chcesz zaszaleć 😉
- 6 łyżek uprażonego na patelni słonecznika
- Sól i pieprz.
Kalafior przelej gorącą wodą i bardzo drobno posiekaj. Możesz też zetrzeć go na dużych oczkach tarki. W oddzielnej misce wymieszaj majonez, jogurt naturalny, koperek, pieprz i sól. Dodaj sos jogurtowy do pojemnika z kalafiorem, wymieszaj, a na koniec posyp wszystko uprażonym słonecznikiem.
Sałatka z kalafiorem i jajkiem
Tym razem opcja na lunch dla osób, które wolą kalafiora w wersji ugotowanej.
Składniki:
- ½ dużego kalafiora
- 2 jajka
- 1 duży pomidor
- ½ czerwonej papryki
- 80 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- Sól i pieprz.
Opcjonalnie: prażone nasiona słonecznika, sezamu, natka pietruszki albo koperek.
Kalafior gotuj, aż będzie średnio miękki – nie powinien się rozpadać. Jajka ugotuj na twardo, po ugotowaniu pokrój na kilka części. Pomidora i paprykę pokrój w kostkę. Wymieszaj jogurt z majonezem. Wszystkie składniki wymieszaj w jednym pojemniku i dopraw je do smaku. Jeżeli masz w domu natkę pietruszki, koperku czy słonecznik i sezam, również możesz je dodać na koniec (sezam i słonecznik świetnie smakują uprażone).
Smacznego!
Przyszły cieplejsze dni, więc przypominam, że na moim blogu znajdziesz sporo przepisów na posiłki i napoje, które świetnie sprawdzą się latem. Sprawdź na przykład:
0 komentarzy