Zupa z soczewicy i pomidorów, która rozgrzeje i nasyci

Rozgrzewająca zupa z soczewicy świetnie sprawdza się zwłaszcza w chłodne dni. Do tego przepis na to danie jest prosty, a samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Zatem skusisz się na dzisiejszy lunch? Bazą zupy jest soczewica i pomidory oraz kilka przypraw, które decydują o jej charakterze. Do dzieła!

Zupa z soczewicy i pomidorów – przepis

Składniki

  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • ok. 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 2 świeże pomidory lub pół puszki krojonych
  • po 1 łyżeczce kurkumy i słodkiej papryki w proszku
  • szczypta pieprzu ziołowego i soli
  • 1/2 łyżeczki curry

Na początek potrzebujesz wywaru warzywnego. Możesz go szybko przygotować. Do garnka wlej wodę, dodaj warzywa (włoszczyzna), liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj ok. 25 min, następnie przelej przez sito, by uzyskać czysty bulion warzywny. Jeśli ugotujesz go wiecej, możesz przechować w lodówce i wykorzystać do kolejnej potrawy.

Aby stworzyć zupę w soczewicy, dodaj pół szklanki ziarenek tej rośliny strączkowej do bulionu i gotuj. Po 5-6 minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Gdy ziemniaki rozmiękną, dodaj pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy. Po chwili gotowania zupa z soczewicy jest gotowa.

Soczewica bywa też wykorzystywana do wegańskich kotletów, leczo czy jako farsz pierogów. Jest bogata w żelazo i białko, ma sporo błonnika.

0 komentarzy

Wyślij komentarz