Muffinki na słono, czyli przepis na śniadanie lub kolację z warzywami

Muffinki na słono? Ale jak to? Pierwsze skojarzenia, gdy pomyślisz o muffinkach, to pewnie wersja babeczek z owocami czy kawałkami czekolady, czyli deser. Tymczasem chcę ci zaproponować świetne rozwiązanie na jeden z posiłków codziennej diety. Będę to muffinki na słono, czyli warzywa zapiekane w foremkach do babeczek w jajecznej masie.

Masz dobry plan, by do codziennej diety wkomponować więcej warzyw, ale nie do końca wiesz, jak to zrobić. Były już warzywa gotowane, zapiekane np. w postaci warzywnych frytek.

Jeśli szukasz nowego pomysłu, to polecam ci muffinki na słono. Wersja wytrawna doskonale znanego kształtu babeczek idealnie sprawdzi się na przykład na śniadanie lub kolację.

Jak zrobić muffinki na słono?

Zacznę od tego, czego potrzebujesz, czyli składników. Od razu zaznaczam, że to przykładowe warzywa, które możesz wykorzystać. Wnętrze muffinek dowolnie modyfikuj. Pamiętaj, jednak, że mokre warzywa, jak np. świeży pomidor sprawią, że babeczka mniej wyrośnie, jeśli nie odlejesz nadmiaru soku w posiekanego warzywa.

  • 2 jajka (wielkość M)
  • szczypta soli
  • odrobina pieprzu np. ziołowego
  • szczypta papryki
  • posiekana pietruszka lub szczypiorek
  • kilka różyczek ugotowanego kalafiora i brokułu
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 2 łyżki startego sera, np. koziego
Muffiny jajeczne z warzywami

Przepis na muffinki jajeczne z warzywami

Po pierwsze – posiekaj paprykę na małą kostkę, a ugotowane (ale nie rozgotowane, najlepiej al dente) różyczki kalafiora i brokułu na mniejsze cząstki, które zmieszczą się w foremkach do muffinek. Posiekaj również natkę pietruszki/szczypiorku.

Po drugie – ubij jajka. Zacznij od białek ze szczyptą soli, po ok. 1.5-2 minutach miksowania, dodaj żółtka. Po kolejnych 30 sekundach odstaw mikser i dodaj warzywa, ser, pozostałe przyprawy i wymieszaj całość.

Wskazówka: Zacznij od wyjęcia jajek z lodówki, min. 20 minut przed rozpoczęciem przygotowywania muffinek na słono. Jajka w temperaturze pokojowej lepiej się ubiją.

Na koniec pozostaje napełnić foremki masą jajeczną z warzywami, jednak tylko do połowy, maksymalnie 2/3 wysokości foremki, muffinki nieco urosną. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Widelcem możesz delikatnie sprawdzić, czy jajko w środku muffinki ścięło się.

Smacznego i zachęcam do eksperymentowania z różnymi warzywami!

0 komentarzy

Wyślij komentarz