Z czym jeść owsiankę? Te składniki urozmaicą śniadanie

Płatki owsiane najczęściej zalewamy ciepłym mlekiem lub wodą. Wersja na ciepło wymaga nieco więcej czasu, ponieważ nasz podstawowy składnik jest namaczany, mięknie. Są zwolennicy zimnej wersji z namaczaniem płatków przez noc w jogurcie. Aby śniadanie było ciekawsze kolorystycznie, smakowo jeszcze lepiej, potrzebuje dodatków. Zatem z czym jeść owsiankę?

Jak zrobić owsiankę na ciepło i zimno?

Najbardziej czasochłonne jest namaczanie płatków w zimnym produkcie, dlatego zostawia się je na noc. Są też inne sposoby. Co w sytuacji, gdy spieszymy się rano, a jednak to owsianka jest naszym wymarzonym śniadaniem i nie chcemy jej długo moczyć? Niekiedy decydujemy się na dodanie „surowych” płatków górskich albo błyskawicznych do jogurtu naturalnego, czasem kefiru.

Jeśli mamy kilka minut, zdążymy ugotować płatki w gorącym mleku lub wodzie – wystarczy minuta lub dwie. Mieszamy i powstaje klasyczna owsianka.

Z czym jeść owsiankę? Oto lista dodatków

  • naturalny miód
  • siemię lniane
  • posiekane orzechy np. nerkowca, włoskie albo mieszanka
  • płatki migdałów
  • świeże owoce np. truskawki, maliny, banan, borówki
  • suszone owoce np. żurawina, rodzynku, morele
  • pestki dyni, słonecznika
  • przyprawy – szczypta kardamonu, chilli, wanilii

Czym różnią się płatki górskie i błyskawiczne od zwykłych? Są rozdrobnione, te błyskawiczne dodatkowo nawodnione przed rozdrobnieniem i szybciej chłoną płyny (mleko czy wodę po ich zalaniu). Te rozdrobnione płatki owsiane mają wyższy indeks glikemiczny.

0 komentarzy

Wyślij komentarz