Przepis na owocowy koktajl do pracy na zielono lub czerwono

Lato sprzyja takim propozycjom lekkich posiłków na śniadanie lub podwieczorek. Można je zrobić niemal ze wszystkich warzyw i owoców. Mój przepis na owocowy koktajl będzie przykładem, który możesz modyfikować. Składniki skomponujesz z tego, co akurat masz w lodówce.

Przykładowe składniki zielonego koktajlu:

  • jogurt naturalny 180 g
  • banan
  • garść liści szpinaku
  • kiwi
  • łyżeczka soku z cytryny lub limonki

Przepis na owocowy koktajl krok po kroku

Najpierw jogurt wlej do kielicha blendera lub wysokiej miski. Następnie pokrój banana, obrane kiwi i razem ze szpinakiem dodaj do jogurtu. Zblenduj całość na gładko. Potem dodaj sok z cytrusów i zamieszaj. Koktajl trzymaj w lodówce. Przelej do butelki lub bidonu i zabierz do pracy.

W wersji na czerwono szpinak i kiwi zastąp truskawkami, malinami, czerwonymi porzeczkami w dowolnych proporcjach. Im więcej ich dodasz, tym smak będzie bardziej wyrazisty, a kolor intensywniejszy.

Oczywiście możesz stworzyć inne wersje kolorystyczne, np. pomarańczową z mango i sokiem pomarańczy czy brzoskwinią albo fioletowy koktajl z borówkami, jagodami leśnymi czy jeżynami. Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz