Przepis na pancakes z czekoladą, owocami i jogurtem naturalnym

Tym razem sięgam po prosty przepis na pancakes. Pulchne, lekkie placuszki polecam na letni posiłek w towarzystwie jogurtu naturalnego i świeżych owoców. Danie pięknie wygląda na talerzu i aż kusi, by zjeść taki posiłek. Skusisz się? Poniżej wyjaśniam, jak osiągnąć taki efekt.

Moje pancakes wzbogacam o dodatek drobno pokrojonej gorzej lub lekko gorzkiej czekolady. To niespodzianka podczas jedzenia, której na pierwszy rzut oka nawet nie widać.

Składniki:

  • 200g jogurtu naturalnego (połowa dużego kubka)
  • 1 szklanka mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko

Przepis na pancakes krok po kroku

Zacznij od przesiania mąki. Następnie wszystkie składniki dodaj do miski – poza jajkiem. Oddziel białko od żółtka i ubij je na sztywną pianę. W kolejnym kroku wymieszaj składniki, na końcu dodając białko. Odstaw na 5 minut i pokrój w tym czasie czekoladę.

Kawałki możesz od razu dodać do ciasta na pancakes, jednak może rozpuścić się i zabarwić ciasto. Dlatego ja wykładam łyżkę ciasta na rozgrzaną patelnię, a potem dosypuję kilka kawałeczków czekolady i dopiero rozgarniam ciasto na patelni. Delikatnie, by lekko przysłoniło czekoladę. Smażę na rumiano, odwracam i po chwili gotowe.

Jak widzisz, przepis na pancakes to nic trudnego. Moje placuszki serwuję z truskawkami i łyżką gęstego jogurtu naturalnego.

Na koniec wskazówka. Jeśli chcesz, że na talerzu było jeszcze bardziej kolorowo, do truskawek dodaj zielone winogrona, borówki czy dowolne inne owoce, które masz pod ręką. Dodatki są tu równie ważne, co same placki, ponieważ dostarczają witamin.

0 komentarzy

Wyślij komentarz