Lato sprzyja takim propozycjom lekkich posiłków na śniadanie lub podwieczorek. Można je zrobić niemal ze wszystkich warzyw i owoców. Mój przepis na owocowy koktajl będzie przykładem, który możesz modyfikować. Składniki skomponujesz z tego, co akurat masz w lodówce.
Przykładowe składniki zielonego koktajlu:
- jogurt naturalny 180 g
- banan
- garść liści szpinaku
- kiwi
- łyżeczka soku z cytryny lub limonki
Przepis na owocowy koktajl krok po kroku
Najpierw jogurt wlej do kielicha blendera lub wysokiej miski. Następnie pokrój banana, obrane kiwi i razem ze szpinakiem dodaj do jogurtu. Zblenduj całość na gładko. Potem dodaj sok z cytrusów i zamieszaj. Koktajl trzymaj w lodówce. Przelej do butelki lub bidonu i zabierz do pracy.
W wersji na czerwono szpinak i kiwi zastąp truskawkami, malinami, czerwonymi porzeczkami w dowolnych proporcjach. Im więcej ich dodasz, tym smak będzie bardziej wyrazisty, a kolor intensywniejszy.
Oczywiście możesz stworzyć inne wersje kolorystyczne, np. pomarańczową z mango i sokiem pomarańczy czy brzoskwinią albo fioletowy koktajl z borówkami, jagodami leśnymi czy jeżynami. Smacznego!
0 komentarzy