Przepis na ciasto marchewkowe z chrupiącymi orzechami

Zjadłabym coś innego… – znasz to? Ja też i mam taki pomysł na pyszne drugie śniadanie albo podwieczorek, mianowicie przepis na ciasto marchewkowe w towarzystwie warzyw.

Składniki do ciasta z marchewki

  • ok. 250 g startej marchewki
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 3/4 szklanki cukru, może być brązowy
  • 0,5 szklanki oliwy lub oleju
  • cukier waniliowy lub odrobina ekstraktu
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść posiekanych orzechów nerkowca
  • jedno starte na grubych oczkach małe jabłko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść płatków owsianych

Przepis na ciasto marchewkowe krok po kroku

Jeśli składnik masz zgromadzone, możemy zaczynać przygotowywanie ciasta marchewkowego z orzechami. W pierwszym kroku oddziel żółtka od białek, które powinny być w temperaturze pokojowej, ponieważ łatwiej się ubijają. Dlatego pamiętaj o ich wcześniejszym wyjęciu z lodówki.

Marchewkę możesz zetrzeć na grubych lub drobnych oczkach tarki.

Po drugie, ubij białka z cukrem, a następnie dodawaj stopniowo żółtka i cały czas ubijaj. Do puszystej piany stopniowo dodawaj olej. Teraz możesz odstawić mikser i dodać marchewkę, jabłko, orzechy i płatki owsiane. Potem wymieszaj ciasto starannie łyżką, a następnie dodaj mąkę, proszek, cynamon i szczyptę soli.

Ponownie wymieszaj i przełóż masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, może być okrągła np. o średnicy ok. 25 cm. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 165 stopni. Po wyjęciu z pieca wystarczy lekko oprószyć cukrem pudrem i gotowe! Z pewnością posmakuje Ci taka przekąska. Na koniec mogę już tylko życzyć smacznego 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz