Jak zrobić granolę i z czym ją jeść na chrupiące śniadanie?

Lubię, gdy danie łączy różne struktury i wśród nich jest coś chrupiącego! Ty też? Zatem pewnie lubisz granolę – miesiankę płatków owsianych, orzechów, nasion. Podpowiem, jak zrobić granolę w domu i z czym jeść na śniadanie. Albo inny posiłek, na który wybierzesz ten chrupiący przysmak.

Robimy domową granolę

Potrzebna będzie szklanka o pojemności 250 ml, miska, łyżka, łyżeczka oraz blaszka wyłożona papierem do pieczenia. Granola sprawdzi się w diecie bezglutenowej oraz wegetariańskiej. Po pierwsze zacznij od zgromadzenia składników, po drugie – rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Pamiętaj, że skład swojej granoli możesz dowolnie zmieniać, dlatego nie przejmuj się, jeśli nie masz któregoś ze składników .

Składniki mojej wersji granoli:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju lub 1,5 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • kilka rozdrobnionych migdałów
  • garść orzechów nerkowca lub kilka brazylijskich czy pini
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
Sprawdź, jak zrobić granolę w domu.

Zacznij od rozdrobnienia orzechów, a następnie wsyp do miski płatki owsiane i polej olejem lub masłem. W osobnej misce połącz orzechy i nasiona, dodaj do nich miód i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i połącz z płatkami owsianymi, znów wymieszaj.

W kolejnym kroku mieszankę domowej granoli przełóż na blaszkę i rozprowadź równomiernie. Granola nie wymaga wysokiej temperatury – wystarczy ok. 120 stopni. Piecz ją przez ok. 80-90 minut i pamiętaj, żeby mieszać najdalej co kwadrans. Szkoda, by nasz chrupiący przysmak przypalił się. Gotowe!

Z czym jeść granolę na pyszne śniadanie?

Dla smakoszy czekolady z pewnością dodanie jej do mieszanki będzie dobrym pomysłem. Po podpieczeniu granoli i jej wystudzeniu można dodać drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Znakomitym uzupełnieniem śniadania z granolą są owoce, zarówno świeże – jak np. borówki, truskawki czy banan – albo suszone: morele czy żurawina. Podczas gdy mieszanka się podpieka, możesz przygotować owoce.

Zamkniętą granolę bez problemu możesz przechowywać kilkanaście dni i jeść z mlekiem albo jogurtem naturalnym, inną możliwością jest roślinny odpowiednik mleka dla wegan.

Na koniec pozostaje życzyć smacznego chrupania!

0 komentarzy

Wyślij komentarz