Zjadłabym coś innego… – znasz to? Ja też i mam taki pomysł na pyszne drugie śniadanie albo podwieczorek, mianowicie przepis na ciasto marchewkowe w towarzystwie warzyw.
Składniki do ciasta z marchewki
- ok. 250 g startej marchewki
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 3/4 szklanki cukru, może być brązowy
- 0,5 szklanki oliwy lub oleju
- cukier waniliowy lub odrobina ekstraktu
- garść posiekanych orzechów włoskich
- garść posiekanych orzechów nerkowca
- jedno starte na grubych oczkach małe jabłko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść płatków owsianych
Przepis na ciasto marchewkowe krok po kroku
Jeśli składnik masz zgromadzone, możemy zaczynać przygotowywanie ciasta marchewkowego z orzechami. W pierwszym kroku oddziel żółtka od białek, które powinny być w temperaturze pokojowej, ponieważ łatwiej się ubijają. Dlatego pamiętaj o ich wcześniejszym wyjęciu z lodówki.
Po drugie, ubij białka z cukrem, a następnie dodawaj stopniowo żółtka i cały czas ubijaj. Do puszystej piany stopniowo dodawaj olej. Teraz możesz odstawić mikser i dodać marchewkę, jabłko, orzechy i płatki owsiane. Potem wymieszaj ciasto starannie łyżką, a następnie dodaj mąkę, proszek, cynamon i szczyptę soli.
Ponownie wymieszaj i przełóż masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, może być okrągła np. o średnicy ok. 25 cm. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 165 stopni. Po wyjęciu z pieca wystarczy lekko oprószyć cukrem pudrem i gotowe! Z pewnością posmakuje Ci taka przekąska. Na koniec mogę już tylko życzyć smacznego 🙂
0 komentarzy