Przepis na pieczone placki z brokuła, czyli na ciepło i chrupiąco

Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z brokuła, jeśli nie chcesz go gotować ani blendować na kremową zupę, wypróbuj wersję pieczoną w postaci placków. Pieczone placki z brokuła będą pyszną przekąską na ciepło albo po wystudzeniu. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie 3 składników i trochę przypraw. Co więcej, taki placek może być bazą do innego dania, np. zdrowej wersji pizzy bez węglowodanów.

Pieczone placki z brokuła — składniki

  • pół brokuła, ok. 250 g
  • garść startego twardego sera, np. gouda
  • 1 duże jajko (rozmiar L)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu (może być ziołowy)
  • opcjonalnie szczypta cebuli w proszku/granulowanej

Przepis na placki brokułowe

Zacznij od umycia brokuła, a następnie zetrzyj go na tarce, na grubych oczkach. Możesz pominąć najgrubsze twarde łodygi. Do tak powstałej „mąki” brokułowej dodaj jajko oraz starty ser, a następnie sól i pieprz (a także cebulę, jeśli lubisz).

Całość starannie wymieszaj, a następnie wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia i uformuj cienkie placki lub jeden duży.

Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 minut. Placki z brokuła możesz jeść same lub wzbogacić je o dodatkowe składniki. Jeśli masz ochotę na zieloną pizzę bez mąki, to na gorące jeszcze placki wyłóż np. sos pomidorowy, szynkę i odrobinę sera, a potem zapiecz jeszcze 10 minut. I gotowe! Oczywiście na placki możesz położyć inne składniki.

Dlaczego warto jeść brokuły? Są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w wiele cennych składników odżywczych. Zawierają m.in. witaminę C, K, A, E, B6, kwas foliowy, minerały, takie jak potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, poza tym błonnik pokarmowy. Znajdziemy w nich także przeciwutleniacze: sulforafan (związek o silnych właściwościach antynowotworowych.), kaempferol, kwercetyna.

0 komentarzy

Wyślij komentarz