Obiad dietetyczny na szybko, czyli kasza gryczana z warzywami i indykiem

W codziennym biegu między pracą, domem i szeregiem innych zajęć brakuje czasu na gotowanie. Jednocześnie chcielibyśmy odżywiać się zdrowo, dlatego tak chętnie szukamy przepisu na obiad dietetyczny na szybko. Moją propozycją jest kasza gryczana z warzywami i indykiem.

Kasza gryczana jest uznawana za jedną z najzdrowszych kasz. O cennych właściwościach warzyw i ich roli w diecie nie muszę chyba przekonywać. Do tego chude mięso indyka i obiad gotowy.

Składniki szybkiego obiadu

  • torebka kaszy gryczanej
  • marchewka
  • pół brokuła
  • albo opakowanie mieszanki warzyw mrożonych
  • pierś z indyka (pół, jeśli jest duża)
  • przyprawy: suszone przyprawy takie jak bazylia, tymianek, oregano, majeranek albo gotowa mieszanka ziół prowansalskich, pieprz, sól, ewentualnie słodka papryka w proszku
  • 2 łyżki oleju

Przepis na obiad dietetyczny na szybko

Zacznij od zagotowania kaszy gryczanej w osolonej wodzie, zazwyczaj producenci zalecają ok. 15 minut. W tym samym garnku, jeśli jest wystarczająco duży, możesz ugotować jednocześnie mrożone warzywa, czas gotowania do miękkości jest podobny.

Następnie, po wrzuceniu kaszy i warzyw do wrzącej wody, możesz zająć się kojeniem indyka w kostkę i przyprawieniem go. W kolejnym kroku rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oleju i usmaż mięso.

Odcedź kaszę i warzywa, przełóż na talerz i dodaj usmażone kawałki indyka. Jeśli masz pod ręką świeże zioła, możesz całość posypać. Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz