Krem z marchewki. Przepis na dietetyczną zupę pełną ciepła

Marchewka z polskich pól jest dostępna przez cały rok, ponieważ bardzo długo można ją przechowywać, a jesienią mamy dostęp do świeżych zbiorów i najniższych cen. To zdrowe warzywo wypróbuj na obiad jako krem z marchewki.

Składniki zupy marchewkowej

Jak w przypadku niemal każdej zupy, która ma być kremem, do zagęszczenia używam poczciwych ziemniaków. Niemal zawsze mamy je pod ręką, podobnie jak zapas przypraw, zatem większość składników na zupę czeka w kuchni. Czego konkretnie potrzeba?

  • ok. 0,5 kg marchewki,
  • 2 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • łyżeczka masła,
  • łyżka oleju,
  • mała cebula,
  • pół małego selera,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka curry,
  • ok. 200 ml mleka.

Przepis na krem z marchewki

Zacznij od obrania warzyw. Pokrój cebulę, seler i ziemniaki w drobną kostkę, marchewkę w plasterki lub inne niewielkie kształty. Następnie rozgrzej w garnku olej oraz masło, potem podsmaż cebulkę i dodaj marchewkę, seler i ziemniaki. Dopraw solą i smaż kilka minut.

W kolejnym kroku do garnka dolej bulion, dodaj kurkumę, curry i paprykę. Wymieszaj całość i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dolej mleko i całość zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Gotowe! Możesz podawać z łyżką jogurtu naturalnego typu greckiego.

Podpowiedź: zamiast ziemniaków możesz wybrać bataty. Odcień zupy zależy od odmiany marchewki, dziś poza pomarańczowymi są też żółte, fioletowe czy białe.

Dlaczego warto postawić na marchew? Choćby ze względu na witaminę A (β-karoten), która po pierwsze chroni organizm przed infekcjami, a po drugie odpowiada za dobry wzrok i stan skóry.

0 komentarzy

Wyślij komentarz