Maj to idealny moment, żeby sięgnąć po świeże krajowe szparagi. Wiesz, że w Polsce są uprawiane na ok. 2,5 tys. hektarów? Te świeże są lekko błyszczące, sprężyste, a główki zamknięte. Czas na zakupy i krótką wskazówkę, jak gotować szparagi. Łodygi szparagów mają kolor:
- zielony (te nie wymagają obierania),
- białe, które rosną w ziemi,
- fioletowe, mają grubą łodygę.
Tym pierwszym przypisuje się najbardziej wyrazisty smak, zatem trudno się dziwić, że są najpopularniejsze.
Jak gotować szparagi? Zdania są podzielone
W sprzedaży zazwyczaj szparagi są dostępne w pęczkach 0,5 kg. Zielonych szparagów zasadniczo nie musisz obierać, gdy jednak trafisz na grubsze łodygi, możesz obrać dolne części i odciąć zdrewniałe końcówki. Jeśli ten etap masz za sobą, przejdź do odpowiedzi na zasadnicze pytanie, czyli jak gotować szparagi.
Po pierwsze szparagi umyj i osusz. Po drugie do garnka wlej wodę i wsyp szczyptę soli oraz cukru. Najlepiej gotować szparagi w wysokim garnku, by delikatne górne części wystawały ponad wodę, wystarczy im wytwarzana w czasie gotowania para wodna. Gotowanie trwa krótko, zazwyczaj 5 minut, w przypadku grubszych – do 6 minut. Wyjmij z wody i zajadaj z ulubionymi dodatkami.
Szparagi mają sporo właściwości odżywczych. I tak na przykład zawierają dużo białka, cukrów a także błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Zawierają witaminę K, dużo wapnia, potasu, magnezu i selenu, a także kwas foliowy i błonnik, polifenole, antocyjany i saponiny.
0 komentarzy