Fit tarta ze śliwkami to pyszny deser na przełom lata i jesieni

Zdrowa dieta to nie tylko wyrzeczenia. Fit tarta ze śliwkami może być odpowiedzią na zachowanie zdrowego umiaru. Wystarczy odpowiednio dobierać składniki. Mniej więcej od połowy sierpnia do początku października trwa w Polsce sezon na te owoce różnych odmian, a ja zachęcam do korzystania z sezonowych świeżych zbiorów. Wypróbuj przepis na pełnoziarnistą tartę ze śliwkami.

Tarta do świetne ciasto, które możesz przygotować zarówno na słodko, jak i na słono w wersji wytrawnej. Tym razem proponuję deser, na przykład na podwieczorek. Aby tarta była bardziej wartościowa, mąkę pszenną typu 450 czy 550 możesz zastąpić taką pełnoziarnistą. To nie musi być od razu 100 procent takiej mąki.

Jeśli potrzebujesz czasu, by przyzwyczaić się do nowego smaku tarty, stopniowo zwiększaj udział mąki pełnoziarnistej w całej potrzebnej ilości mąki. Za pierwszym razem może to być 1/3, potem połowa.

Fit tarta ze śliwkami – składniki

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • duże jajko
  • 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Pełnoziarnista tarta krok po kroku

Wszystkie składnik ciasta umieść w misce i zagnieć, by powstała jednolita kula. Jeśli po kilku minutach pracy ciasto nadal rozsypuje się, możesz dodać łyżkę wody.

Wyrobione ciasto włóż do lodówki i zostaw na minumum 30 minut. W międzyczasie umyj śliwki, przekrój i pozbądź się pestek.

Wyjmij ciasto i wyklej nim formę do tarty, a następnie ponakłuwaj ciasto na dnie widelcem. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Podpiecz spód ok. 5 minut, a potem wyjmij jeszcze na chwilę blaszkę z piekarnika i ułóż owoce. Śliwki możesz posypać kruszonką z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich. Piecz ok. 20-25 minut. Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz