Dietetyczna jajecznica na śniadanie. Wypróbuj te 3 przepisy

Poznaj przepisy na jajecznicę bogatą w składniki odżywcze, takie jak błonnik, białko i witaminy. Proponowane śniadania na bazie jajek są również niskokaloryczne i sycące. Zatem patelnia w dłoń i do dzieła, by powstała dietetyczna jajecznica na śniadanie!

Jajka, zwłaszcza te z chowu ściółkowego, wolnego wybiegu albo chowu ekologicznego warto uwzględnić w swojej diecie.
Zawierają dużo białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni. Są również dobrym źródłem witamin i minerałów, w tym witamin A, D, B12, B1 i B2 oraz żelaza.

Dietetyczna jajecznica na śniadanie z papryką i cebulą

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina oliwy z oliwek

Zacznij od pokrojenia papryki, cebuli i czosnku. Następnie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj warzywa, a potem smaż przez około 5 minut, aż zmiękną. Na koniec wbij jajka i smaż do momentu, aż się zetną.

Jajecznica z szynką i szpinakiem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g szynki
  • 100 g szpinaku
  • odrobina oliwy z oliwek

Na początku pokrój szynkę w kostkę i odmroź szpinak. Potem rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Dodaj szynkę i smaż przez około 5 minut, aż się zrumieni. Następnie dodaj szpinak i smaż przez około 5 minut, aż zwiędnie. W ostatnim kroku wbij jajka i smaż do momentu, aż się zetną.

Jajecznica z pomidorami i serem feta

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • 100 g sera feta
  • odrobina oliwy z oliwek

Pokrój pomidory oraz ser feta w kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Następnie dodaj pomidory i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną. Później dodaj ser feta i smaż przez około 5 minut, aż się rozpuści. Pozostaje już tylko wbić jajka i smażyć do momentu, aż się zetną.

Prawda, że to śniadania łatwe do przygotowania? Co ważne, zawierają tylko zdrowe składniki. Są również niskokaloryczne i sycące, dzięki czemu są idealne na zdrowe śniadanie lub kolację.

0 komentarzy

Wyślij komentarz