Poznaj przepisy na jajecznicę bogatą w składniki odżywcze, takie jak błonnik, białko i witaminy. Proponowane śniadania na bazie jajek są również niskokaloryczne i sycące. Zatem patelnia w dłoń i do dzieła, by powstała dietetyczna jajecznica na śniadanie!
Jajka, zwłaszcza te z chowu ściółkowego, wolnego wybiegu albo chowu ekologicznego warto uwzględnić w swojej diecie.
Zawierają dużo białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni. Są również dobrym źródłem witamin i minerałów, w tym witamin A, D, B12, B1 i B2 oraz żelaza.
Dietetyczna jajecznica na śniadanie z papryką i cebulą
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 papryki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- odrobina oliwy z oliwek
Zacznij od pokrojenia papryki, cebuli i czosnku. Następnie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj warzywa, a potem smaż przez około 5 minut, aż zmiękną. Na koniec wbij jajka i smaż do momentu, aż się zetną.
Jajecznica z szynką i szpinakiem
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g szynki
- 100 g szpinaku
- odrobina oliwy z oliwek
Na początku pokrój szynkę w kostkę i odmroź szpinak. Potem rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Dodaj szynkę i smaż przez około 5 minut, aż się zrumieni. Następnie dodaj szpinak i smaż przez około 5 minut, aż zwiędnie. W ostatnim kroku wbij jajka i smaż do momentu, aż się zetną.
Jajecznica z pomidorami i serem feta
Składniki:
- 2 jajka
- 2 pomidory
- 100 g sera feta
- odrobina oliwy z oliwek
Pokrój pomidory oraz ser feta w kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Następnie dodaj pomidory i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną. Później dodaj ser feta i smaż przez około 5 minut, aż się rozpuści. Pozostaje już tylko wbić jajka i smażyć do momentu, aż się zetną.
Prawda, że to śniadania łatwe do przygotowania? Co ważne, zawierają tylko zdrowe składniki. Są również niskokaloryczne i sycące, dzięki czemu są idealne na zdrowe śniadanie lub kolację.
0 komentarzy