Czy wiesz, że 10 października przypada Dzień Owsianki? Nic straconego, jeśli tego dnia nie jadłaś płatków owsianych – pewnie bez problemu nadrobisz to w każdy dzień tygodnia o poranku – w końcu to jedno z najpopularniejszych wyborów śniadaniowych. Czy owsianka na śniadanie to dobry pomysł? Na pewno! Z tego tekstu dowiesz się, dlaczego warto wprowadzić płatki owsiane na stałe do swojej diety.
Czy owsianka to dobre śniadanie? Tak!
Jeżeli masz dość już jajek i kanapek albo właśnie postanowiłaś się lepiej odżywiać i w szafie nie królują już słodzone „płatki” śniadaniowe – owsianka będzie świetną alternatywą. Chodzą słuchy, że płatki owsiane chętnie zastąpią również parówki i drożdzówki. 😉
Dużą zaletą owsianki jako śniadania jest to, że przyrządza się ją błyskawicznie (można nawet przygotować ją wieczorem i zjeść rano). Często spożywa się ją na ciepło, co uszczęśliwia żołądek z rana. Szczególnie zimą jest to o wiele lepsze rozwiązanie niż na przykład kanapki z wychładzającym pomidorem. Do płatków owsianych można dodać cynamon, kardamon czy szczyptę imbiru i rozgrzewające działanie będzie wzmocnione, a zastrzyk energii na pewno utrzyma się do czasu pierwszej kawy w pracy. 🙂
Zalety owsianki. Jest z czego wybierać
Płatki owsiane to ważne źródło błonnika pokarmowego. Wiążą w jelicie sole żółciowe i cholesterol, a także wydłużają czas wchłaniania związków odżywczych w układzie pokarmowym. Łączą też toksyczne i szkodliwe substancje zawarte w pożywieniu, a więc chronią Twoje jelita. Nawet w jamie ustnej mogą poczynić trochę dobrego – zwiększają produkcję śliny, a to wpływa korzystnie na szkliwo zębów.
Warto, żebyś wiedziała, że zawartość białka w płatkach owsianych jest nawet do 20% większa niż w innych zbożach. To ważna informacja, szczególnie jeśli podejrzewasz, że w Twojej diecie brakuje białka. Pewnie zainteresuje Cię też fakt, że popularna owsianka – bardzo upraszczając – dokarmia bakterie w naszych jelitach. Te dobre, rzecz jasna. Płatki owsiane mają zatem działanie prebiotyczne.
Zobacz także: Jak pić więcej wody? Poznaj proste sposoby
Jakie płatki owsiane jeść?
Sięgaj po płatki jak najmniej przetworzone, bo dzięki temu są odpowiednio lepkie. Ich lepkość wpływa z kolei na to, że nabłonek układu pokarmowego ma dłuższy kontakt z pokarmem, a to powoduje uwalnianie białek, które regulują apetyt. Brzmi jak sytość na dłużej? Oczywiście. Nie pozostaje to na pewno bez znaczenia dla Twojej szczupłej sylwetki.
Płatki owsiane powinny być jak najbardziej zbliżone do swojej formy z opakowania, lekko podgotowane, nie rozgotowane. Dzięki temu nie będziesz jeść mało apetycznej, rozgotowanej brei, a płatki owsiane będą mogły maksymalnie się wykazać w Twoim układzie pokarmowym.
Jedyne, czego nie polecam jako regularnego śniadania, to większość owsianek typu instant. Dania te są zwykle bardzo przetworzone, a także wzbogacone o cukier albo ulepszacze smaku, a po co pakować w siebie dodatkowe kalorie? Jedzone sporadycznie raczej nie sprawią, że przytyjesz, ale o wiele lepiej jest skomponować sobie owsiankę samodzielnie. Jeśli zależy Ci na słodkim smaku, banan, maliny, jagody albo odrobina miodu na pewno zrobią robotę.
Dołącz do mojej grupy na Facebooku i poznaj ekipę, z którą wspieramy się w drodze po szczupłą sylwetkę: Zdrowie odżywianie (i nie tylko) z Marią Dietetyk
Owsianka na śniadanie dla zdrowia i urody
Wariacji na temat owsianki jest mnóstwo. Aż trudno wybrać tę ulubioną… W zależności od tego, co lubisz, możesz dodawać do owsianki owoce, troszkę masła orzechowego, łyżkę wiórków kokosowych albo banana. Podobno istnieją również fani płatków owsianych podanych na wytrwanie: z mozarellą i pomidorami albo ugotowanych na bulionie. Znowu widać, że w kwestii niektórych produktów ogranicza nas tylko wyobraźnia. 🙂
Co ciekawe, płatki owsiane mogą pomóc zadbać nie tylko o zdrowie i szczupłą sylwetkę, ale również o urodę. Nie bez powodu używa się ich w kosmetyce: maseczki z płatków owsianych dobrze wpływają na cerę! To hipoalergiczna baza do kosmetyków, szczególnie dla osób, które cierpią na przykład na łuszczycę czy inne kłopoty ze skórą. Nawilżają, ściągają skórę i oczyszczają ją, mają działanie przeciwzapalne. Czego chcieć więcej.
Mam cichą nadzieję, że zachęciłam Cię do zaprzyjaźnienia się z owsianym śniadaniem. Podejrzewam, że jeśli już przez dłuższy czas interesujesz się zdrowym odżywianiem, owsianka na pewno króluje jako pierwszy posiłek w Twoim domu. 🙂 Jeżeli jednak wciąż nie możesz się przekonać, spróbuj – warto to zrobić dla zdrowia i poczucia, że dokonało się dobrego dietetycznego wyboru. 🙂
Więcej o płatkach owsianych i ich właściwościach przeczytasz tutaj:
Czytelnia medyczna – wpływ spożywania płatków owsianych na organizm człowieka
0 komentarzy