Dietetyczny sernik zrobisz szybko, a efekt będzie rewelacyjny

Zdrowa dieta to nie tylko koktajle i sałatki, o czym z pewnością przekonałaś lub przekonałeś się, czytając już poprzednie wpisy. Przepis publikowany w grudniu, w obliczu zbliżających się świąt, będzie dotyczył deseru. Poznaj przepis na dietetyczny sernik.

Składniki potrzebne do przygotowania sernika bez cukru

Potrzebujesz jedynie 5 składników, szósty jest opcjonalny i dotyczy owoców. Mogą być dodatkiem, przełamaniem smaku i jednocześnie dekoracją. Przygotuj:

  • 4 duże jajka (rozmiar L)
  • 1 kg mielonego twarogu (wybieraj wiaderka dobrej jakości lub samodzielnie 2-3 razy zmiel twaróg)
  • 80 g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (klasyczne opakowanie ma 40 g, jednak trafiają się też większe, zwróć uwagę na gramaturę)
  • 3/4 szklanki mleka 2 proc.
  • 2,5 łyżki miodu lub ksylitolu albo stewii
  • opcjonalnie odrobina wanilii i garść owoców typu maliny albo borówki.

Jak zrobić dietetyczny sernik krok po kroku?

Zacznij od wyjęcia jajek z lodówki 20 minut przed rozpoczęciem pracy. Takie w temperaturze pokojowej lepiej się ubijają. Do miski wrzuć twaróg, mleko, zamiennik cukru, który wybierasz, czyli np. miód, żółtka i miksuj całość 2-3 minuty na gładką masę.
W osobnej misce ubij na sztywno białka i dodaj je do masy serowej razem z budyniem. Całość wymieszaj, by składniki na nasz dietetyczny sernik dobrze się połączyły.


Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i to jest ten moment, kiedy możesz dodać owoce. Jeśli masz ochotę, rozsyp na wierzchu albo ułóż w wybrany wzór maliny czy borówki. Ciasto piecz przez ok. 55 minut w 165 stopniach. Po tym czasie nie wyjmuj od razu sernika, niech stygnie w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Dodatkiem na wierzch sernika mogą być też na przykład płatki migdałów. Natomiast owoce możesz dodać poza tym, że na wierzch, to również do środka ciasta.

Blueberry cheesecake

0 komentarzy

Wyślij komentarz