Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sok pomidorowy ze świeżych pomidorów, to dobrze trafiłaś lub trafiłeś. Druga połowa lata to moment, kiedy dojrzewają pomidory gruntowe uprawiane bez osłon. A skoro szczyt sezonu, to trzeba go wykorzystać. Podsuwam przepis, dzięki któremu w domu przygotujesz świeży sok z pomidorów.
Domowy sok pomidorowy będzie zawierał tylko to, co sama dodasz, a więc może to być 100 procent pomidorów lub wersja z dodatkami.
Składniki soku pomidorowego
- 1,5 kg pomidorów
- 2 szklanki wody
- pół łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- pół płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
Jak zrobić sok pomidorowy ze świeżych pomidorów?
To, jakie wybierzesz pomidory, zależy tylko od ciebie, ja uwielbiam te malinowe, ale równie dobrze możesz połączyć kilka odmian. Wszystkie na początek sparz gorącą wodą i pozbaw skórek. Następnie obrane poprzecinaj na mniejsze kawałki. Potem przełóż pomidory do garnka, dolej wody i dodaj przyprawy.
W kolejnym kroku gotuj pomidory minimum pół godziny pod pokrywką na małym ogniu. Na koniec użyj blendera i przelej sok pomidorowy przez sitko, by pozbyć się nasionek. Sok możesz przelać do butelek i przechowywać w lodówce lub… wypić od razu. Na zdrowie!
Chcesz urozmaicić sok? Dołącz inne owoce lub warzywa, np. pomarańcze. Przyprawy dodaj w proporcjach według własnych upodobań. Każdy z nas ma nieco inne upodobania, dlatego przepisy kulinarne można w pewnym stopniu traktować umownie.
0 komentarzy