Rozgrzewająca zupa z soczewicy świetnie sprawdza się zwłaszcza w chłodne dni. Do tego przepis na to danie jest prosty, a samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Zatem skusisz się na dzisiejszy lunch? Bazą zupy jest soczewica i pomidory oraz kilka przypraw, które decydują o jej charakterze. Do dzieła!
Zupa z soczewicy i pomidorów – przepis
Składniki
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
- ok. 750 ml bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 2 świeże pomidory lub pół puszki krojonych
- po 1 łyżeczce kurkumy i słodkiej papryki w proszku
- szczypta pieprzu ziołowego i soli
- 1/2 łyżeczki curry
Na początek potrzebujesz wywaru warzywnego. Możesz go szybko przygotować. Do garnka wlej wodę, dodaj warzywa (włoszczyzna), liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj ok. 25 min, następnie przelej przez sito, by uzyskać czysty bulion warzywny. Jeśli ugotujesz go wiecej, możesz przechować w lodówce i wykorzystać do kolejnej potrawy.
Aby stworzyć zupę w soczewicy, dodaj pół szklanki ziarenek tej rośliny strączkowej do bulionu i gotuj. Po 5-6 minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Gdy ziemniaki rozmiękną, dodaj pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy. Po chwili gotowania zupa z soczewicy jest gotowa.
Soczewica bywa też wykorzystywana do wegańskich kotletów, leczo czy jako farsz pierogów. Jest bogata w żelazo i białko, ma sporo błonnika.
0 komentarzy