Wystarczy spojrzeć na talerz z zupą dyniową, by dostrzec jej zalety. Ma piękny, słoneczny kolor, który poprawia nastrój w szare jesienne dni, a takich z pewnością nie zabraknie. Krem z dyni potrafi znakomicie rozgrzać, jeśli dodamy odpowiednie przyprawy. Do tego właściwości zdrowotne dyni i jej wartości odżywcze. I co równie ważne – jest fit! Ma niewiele kalorii, więc zupa krem z dyni będzie świetną propozycją dla osób na diecie odchudzającej.
Przepis na zupę z dyni – składniki
- 0,5 kg dyni (ważona po obraniu)
- 2 ziemniaki średniej wielkości (ok. 250 g)
- łyżka masła (ok. 20 g)
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka imbiru
- 1 duży lub 2 mniejsze pomidory
- ok. 400 ml bulionu
- 3/4 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
- cebula i ząbek czosnku opcjonalnie
Jak zrobić kremową zupę z dyni? Przepis krok po kroku
Zacznij od pokrojenia i obrania dyni, pokrój ją w kostkę (nie musi być drobna). W sprzedaży dostępnych jest wiele odmian dyni, jeśli masz wybór, porponuję hokkaido. Obierz i pokrój w kostkę również ziemniaki.
Zmagania z krojeniem dyni nie należą do najłatwiejszych, ale zapewniam, że warto się nieco natrudzić. Jeśli dynia na zupę jest już w kawałkach, teraz będzie z górki. Wydaje ci się twarda? Rozmięknie podczas gotowania.
W garnku umieść masło, możesz zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodaj dynię i ziemniaki oraz przyprawy. Po kilku minutach smażenia zalej całość bulionem. Gotuj zupę z dyni na małym ogniu ok. 12 minut. Dodaj obranego i pokrojonego pomidora. Po kolejnych 2 minutach możesz dodać mleko i całość zblendować, by powstał krem z dyni. Zupa gotowa!
Zastanawiasz się, jaką rolę w zupie z dyni pełni ziemniak? Podobnie jak w innych kremach zagęszcza zupę i sprawia, że jest aksamitnie gładka. Tak jest np. w zupie krem z cukinii.
Dynia – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Decydując się na zjedzenie dyni np. w postaci zupy krem czy innej formie, dostarczamy sobie sporo witamin i minerałów. Znajdziemy tu m.in. magnez, potas, selen i cynk. Do tego białko oraz błonnik pokarmowy.
Dynia jako warzywo jest „spokrewniona” z kabaczkiem, cukinią czy melonem. Znajdziemy ją w różnych zakątkach świata. W Polsce kojarzyła się głównie z Ameryką i Halloween, jednak zrobiła sobie miejsce i na naszych talerzach, a także w przetworach (np. w zalewie octowej).
Dynia należy do produktów o dość niskiej kaloryczności – ok. 34 kcal w 100 g.
0 komentarzy