Kiedy słońca coraz mniej, a jeden dzień krótszy od drugiego, częściej nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Dlatego przygotowałam kilka propozycji, które umilą Ci swoim smakiem jesienne popołudnia. Każdy z nich mieści się w pojęciu „fit deserów”, a zjedzenie ich (w odpowiedniej ilości) nie będzie żadnym żywieniowym grzechem.
Dyniowy deser z jabłkiem
Składniki:
- 1 szklanka miąższu z dyni
- 2 jabłka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzika
- Szczypta imbiru, szczypta cynamonu i – jeśli lubisz – chilli.
Rozgrzej na patelni masło, po czym dodaj miąższ z dyni oraz obrane i pokrojone jabłka. Dosyp słodzik oraz cynamon i imbir. Smaż około 3 minuty. Na koniec dodaj trochę wody i pozwól jej odparować.
Pieczone jabłka z płatkami owsianymi
- 4 duże jabłka
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu.
Zetnij górę jabłek tak, by powstały taki minikapelusze. Wydrąż jabłka, pozbywając się pestek ze środka. Orzechy posiekaj i wymieszaj z płatkami owsianymi, do tego dodaj przyprawy. Tak przygotowane nadzienie wsyp do jabłek, na wierzch połóż pół łyżki masła i opcjonalnie miodu. Nadzienie przykryj minikapeluszami. Jabłka należy piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 30-50 minut w temperaturze 180 stopni. 30-50 minut to dość duża rozpiętość czasu; wynika to z różnic między gatunkami jabłek. W piekarniku mają one nieco zmięknąć, dlatego trzeba sprawdzać co jakiś czas, jak im idzie. 🙂
Deser najlepiej smakuje na ciepło.
Placki z dyni
Składniki:
- 1 mała dynia Hokkaido albo gotowy miąższ z dyni
- 1 szklanka mąki (najlepiej owsianej, ale pszenna też da radę)
- 1 jajko
- Pół szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Cynamon, imbir, szczypta soli
- 1 łyżka oleju do smażenia.
Przepis jest banalny – w jednym naczyniu wymieszaj mokre składniki, w drugim suche. Następnie połącz je ze sobą. Formuj placuszki na patelni i smaż, aż z obu stron będą rumiane. Z tych proporcji wyjdzie około 10 sztuk.
Smacznego! Mam nadzieję, że któryś z tych przysmaków przypadł Ci do gustu.
0 komentarzy