Zupa z boczniaków sprawdzi się, jeśli szukasz pomysłu na danie wegetariańskie. Wypróbuj prosty przepis. Boczniaki to wyjątkowy gatunek dużych grzybów, które zawierają sporo biała, witamin i minerałów, a także błonnika.
Największą popularnością cieszą się w krajach azjatyckich, jednak i w Polsce mają liczne grono wielbicieli. Jedni wolą je smażyć, inni grillować, a kolejna grupa nie wyobraża sobie boczniaków inaczej, niż gotowanych. Podpowiadam, jak zrobić zupę albo w wersji gęstszej — flaczki z boczniaków.
Zupa z boczniaków szybko może zostać flaczkami
- Składniki
- 0,5 kg boczniaków
- 4,5 szklanki wody (szklanka o pojemności 250 ml)
- garstka suszonych grzybów
- marchewka
- pietruszka
- posiekana natka pietruszki (ok. 2 płaskich łyżeczek)
- mała cebula
- 2 liście laurowe
- po szczypcie ostrej papryki, gałki muszkatołowej, majeranku, soli, pieprzu
W wersji flaczki z boczniaków również 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Jak zrobić zupę albo flaczki z boczniaków
Na początku zalej gorącą wodą (ok. 200 ml) suszone grzyby i odstaw najlepiej na godzinę. W tym czasie umyj i obierz warzywa, pokrój w kostkę, oczyść boczniaki i pokrój w paski, posiekaj również cebulę.
W garnku podsmaż krótko na oleju (powinny wystarczyć ok. 2 łyżki) powyższe składniki i pilnuj, by warzywa i grzyby nie przypaliły się. Dodaj liście laurowe i zalej wywarem z suszonymi grzybami. Całość podduszaj przez ok. 8 minut.
Następnie dolej pozostały około litr wody i dodaj przyprawy. Gotuj przez ok. 18 minut, a na koniec posyp natką pietruszki. Jeśli dolejesz mniej wody, a dodasz koncentrat, twoje danie uzyska postać flaczków z boczniaków.
Gotowe, smacznego!
0 komentarzy