Buraczki są dostępne przez cały rok, ponieważ długo można je przechowywać. Latem i jesienią możesz korzystać z tych świeżych prosto z grządki lub straganu. Sięgnij po to zdrowe warzywo, szybko powstanie z niego zupa krem z buraków.
Składniki na kremową zupę z buraków
- ok. 75 dag buraczków
- 2-3 ziemniaki średniej wielkości
- 3 łyżki oliwy
- ok. 1,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- posiekany koperek lub natka pietruszki
Zupa krem z buraków krok po kroku
Zacznij od umycia i upieczenia buraczków. Jeśli są duże, warto przekroić je na pół lub mniejsze części. Im mniejsze, tym szybciej się upieką. Ja obieram buraki przed pieczeniem, ale można to zrobić również po ich przestudzeniu.
Jednocześnie możesz upiec ziemniaki. Oba warzywa zawijaj do pieczenia w folię aluminiową. Piecz ok. 40-50 minut.
Następnie pokrój upieczone buraki i ziemniaki na mniejsze kawałki. Rozgrzej w garnku oliwę i przez 3-4 minuty podsmażaj pokrojone pieczone warzywa. Można wcześniej zeszklić cebulę (dodatkowy składnik spoza listy).
Do garnka dodaj sól, pieprz, sok z cytryny i ewentualnie szczyptę cukru. Całość zalej wodą lub bulionem. Gdy zupa wrze, wyłącz kuchenkę i zblenduj zawartość garnka. Jeśli krem wydaje ci się zbyt gęsty, dolej nieco wody lub bulionu i zamieszaj.
Zupa krem z buraków jest prawie gotowa. Talerz możesz posypać koperkiem lub natką pietruszki. Dla smaku i dekoracji możesz dołożyć również łyżkę jogurtu naturalnego. Ten kolor daje moc, prawda? Smacznego!
0 komentarzy