Przepis na letnie ciasto jogurtowe z owocami. Łap sezonowe smaki!

Zdrowa dieta to przede wszystkim równowaga, a nie tylko wyrzeczenia. Dlatego korzystaj z sezonu na polskie świeże maliny, wiśnie, borówki czy agrest i zrób ciasto jogurtowe z owocami. Będzie lekko, pysznie i z mocą letnich kolorów.

Składniki do ciasta jogurtowego

  • 2 szklanki mąki (szkl. o pojemności 250 ml)
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 jajka rozmiaru L
  • nieco ponad połowa szklanki drobnego cukru
  • 5 łyżek oleju np. rzepakowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce – dowolne

Jak zrobić ciasto jogurtowe z owocami?

Potrzebna będzie okrągła blaszka o średnicy ok. 23-25 cm lub kwadratowa o boku podobnej długości. Zacznij od wyjęcia jajek i jogurtu z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. W tym czasie możesz umyć wybrane owoce i delikatnie osuszyć je papierowym ręcznikiem lub materiałową ściereczką.

Składniki na ciasto jogurtowe z owocami gotowe? Zatem do dzieła! Na początku oddziel białka od żółtek i miksuj przezroczystą część jajek na puszystą pianę, dodając stopniowo cukier. Po ok. 3 minutach ubijania dodaj żółtka i kontynuuj pracę mikserem jeszcze minutę. Następnie dolewaj olej i dodaj jogurt naturalny. Możesz miksować na niższych obrotach. Jeśli składniki połączyły się na gładką masę, możesz zamienić mikser na ręczną trzepaczkę lub łyżkę i dodać ostatni element, czyli mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość i na koniec przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ostatnim krokiem jest ułożenie na wierzchu owoców, np. truskawek, malin, borówek, porzeczek, agrestu czy wiśni i śliwek. Wybierz ulubione albo stwórz barwny miks.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz ciasto przez 35-40 minut, aż wystające nad owoce fragmenty ciasta przyrumienią się. Możesz podawać z dodatkową porcją świeżych owoców. Smacznego!

W tradycyjnej wersji wierzch posypuje się kruszonką, jednak w wersji dietetycznej możesz z niej zrezygnować.

0 komentarzy

Wyślij komentarz