Śniadanie, obiad i kolacja ze szpinakiem w roli głównej

Wiem, że szpinak może niektórym kojarzyć się traumatycznie. Podany w postaci zielonej brei skutecznie zniechęcał do jedzenia – zwłaszcza kiedy byliśmy dziećmi. Na szczęście teraz szpinak można przyrządzić na wiele sposobów, a niektóre z nich sprawiają, że posmak, jaki pamiętamy z dzieciństwa, odchodzi w zapomnienie.

Podsuwam Ci przepisy na trzy zdrowe posiłki ze szpinakiem w roli głównej.

Śniadanie, obiad i kolacja ze szpinakiem w roli głównej

Na śniadanie

Szakszuka ze szpinakiem

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g liści szpinaku
  • 3 – 4 jajka
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę (poczekaj, aż się zeszkli). Dodaj czosnek – może być drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę – podsmażaj wszystko pół minuty.

Dorzuć na patelnię liście szpinaku, dopraw solą i pieprzą. Kiedy szpinak zwiędnie, zrób w nim delikatne wgłębienia, a w nie wbij po jednym jajku. Posol je i popieprz.

Całość smaż do chwili, aż białko się zetnie. Żółto pozostaw płynne – chyba że wolisz ścięte.

I to już cała filozofia! Jeśli lubisz, możesz dodać na patelnię też ser feta.

Najedzą się dwie osoby. 😊

Na obiad

Makaron ze szpinakiem w sosie czosnkowym

Składniki:

  • 120 g makaronu (najlepiej pełnoziarnistego)
  • 200 g pieczarek
  • 100 g szpinaku
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia.

Przygotowanie

Makaron (najlepiej pełnoziarnisty) ugotuj aldente. Pieczarki, pomidory i szpinak podsmaż na oliwie. Czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszaj z jogurtem greckim – będzie to świetny czosnkowy sos.

Odcedzony makaron wrzuć na patelnię z warzywami, zalej jogurtem z czosnkiem i przypraw. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, aż będzie miękki.

Wystarczy dla dwóch osób. 😊

Na kolację

Sałatka ze szpinkiem i kaszą bulgur

Składniki:

  • 200 g szpinaku świeżego
  • 1/2 główki sałaty masłowej;
  • 200 gram pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 100 gram kaszy bulgur
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i wystudź. Dodaj do niej pesto i tuńczyka, wymieszaj. Następnie do dużej miski wsyp 1/3 opakowania szpinaku, cześć pomidorków przekrojonych na pół, trochę sałaty oraz część mieszanki kaszy i tuńczyka. Potem czynność powtórz dwa razy. Chodzi o to, aby dobrze połączyć wszystkie składniki, dlatego robi się to częściami. Kiedy składniki się już połączą, czas na dressing. Wymieszaj wodę, oliwę i sok z cytryny, a potem dodaj do sałatki.

Wystarczy na około cztery porcje.

Jeśli lubisz połączenie kaszy i szpianku, do sałatki możesz wykorzystać też kaszę jaglaną. Ta dobrze smakuje w połączeniu ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami.

Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz