Podsuwam przepis na zbożowe batony, które mogą być nie tylko pyszne, zdrowe, ale i domowe. Być może znasz te przekąski z marketów, jednak ich przygotowanie jest łatwe u siebie w kuchni. Jak zwykle podczas domowego przyrządzania posiłków, od początku do końca decydujesz o składnikach i na każdym kroku kontrolujesz zawartość posiłku. Idealnym do pracy, szkoły czy w podróży będzie ten w postaci domowych batoników.
Składniki domowych batonów
Wymienione składniki i ich proporcje możesz potraktować umownie. Dodaj to, co lubisz, ponieważ to Tobie przekąska ma smakować. Przykładowo:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- niepełna łyżka siemienia lnianego,
- garść orzechów włoskich i druga orzechów nerkowca,
- garstka żurawiny/posiekanych suszonych jabłek,
- 1 łyżki miodu.
Inne elementy, które możesz wykorzystać w domowych, zdrowych batonikach to na przykład:
- pestki dyni,
- daktyle,
- płatki migdałowe,
- cynamon,
- kakao.
Przepis na batony zbożowe krok po kroku
Przygotowania będą trwały krótko i obejmują tylko kilka czynności. To już dobra informacja na sam początek, prawda? Potrzebna będzie patelnia, miska, łyżka i nóż. Po pierwsze podsmaż płatki owsiane na złotawy kolor. Wystarczy kilka minut, mieszaj, żeby się nie przypaliły. Na sam koniec dosyp siemię.
Po drugie, przełóż składniki z patelni do miski i dodaj pozostałe — posiekane. Na koniec dołóż rozpuszczony miód i dokładnie wymieszaj. Łyżka łyżce nierówna, więc dodawaj stopniowo, w radzie potrzeby użyj więcej.
Po trzecie, przełóż całość mieszanki do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Po wystudzeniu zawartość blaszki pokrój na mniejsze batoniki zbożowe. Teraz można zapakować w papierową torebkę i zabrać do biura, na uczelnię czy do pociągu! Smacznego 🙂
Podpowiedź: zawartość blaszki, zamiast kroić na batony, możesz pokruszyć na granolę i zjeść z jogurtem naturalnym, mlekiem czy napojem roślinnym.
0 komentarzy