Zapiekanka ryżowa z warzywami, czyli zdrowy obiad z wielu składników

W poszukiwaniu pomysłu na obiad albo ciepłą kolację warto zacząć od konkretnego składnika, który będzie punktem wyjścia. Moją propozycją tym razem jest ryż. Zestawiam go z warzywami, które nie tylko wzbogacą odżywczo całe danie, ale też sprawią, że będzie barwnie wyglądało. Jesteśmy wzrokowcami, więc warto dbać o to, by nasz talerz przyciągał wzrok. Zapiekanka ryżowa z warzywami może być takim obiadem.

Składniki zapiekanki ryżowej

  • torebka brązowego ryżu
  • pół brokuła
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • garść tartej mozzarelli lub 3 plastry
  • 2 jajka
  • pół cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, oregano suszone

Zapiekanka ryżowa z warzywami — przepis

Zacznij od ugotowania brokuła pociętego na mniejsze różyczki i marchewki pociętej w słupki lub cienkie plasterki. Najlepiej, żeby brokuł był lekko twardy na tym etapie.

W tym samym czasie osobno możesz ugotować ryż. Jeśli nie przepadasz za brązowym, wybierz ryż biały. Gotuj zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Do obu garnków dodaj sól.

W międzyczasie możesz pokroić cebulę i paprykę na piórka i paski. W kolejnym kroku na 2 łyżkach oliwy podsmaż cebulę z papryką, dopraw solą i pieprzem. Gdy składniki są gotowe, możesz połączyć je w naczyniu żaroodpornym Układaj składniki warstwowo lub przetykaj ryż warzywami.

W osobnej miseczce rozmąć jajka i wymieszaj z jogurtem oraz szczyptą soli i oregano. Jeśli lubisz wyrazistszy smak, dodaj też paprykę w proszku. Taką mieszaniną zalej ryż z warzywami, a wierzch posyp mozzarellą. Piecz ok. pół godziny w 180 stopniach, aż ser się zarumieni. Wierzch możesz posypać świeżymi ziołami.

Składniki zapiekanki możesz dowolnie modyfikować i wykorzystywać to, co masz pod ręką, np. pomidory, kalafiora, oliwki, kawałki gotowanego lub pieczonego mięsa.

0 komentarzy

Wyślij komentarz