W poszukiwaniu pomysłu na obiad albo ciepłą kolację warto zacząć od konkretnego składnika, który będzie punktem wyjścia. Moją propozycją tym razem jest ryż. Zestawiam go z warzywami, które nie tylko wzbogacą odżywczo całe danie, ale też sprawią, że będzie barwnie wyglądało. Jesteśmy wzrokowcami, więc warto dbać o to, by nasz talerz przyciągał wzrok. Zapiekanka ryżowa z warzywami może być takim obiadem.
Składniki zapiekanki ryżowej
- torebka brązowego ryżu
- pół brokuła
- 1 średniej wielkości marchewka
- garść tartej mozzarelli lub 3 plastry
- 2 jajka
- pół cebuli
- pół czerwonej papryki
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, oregano suszone
Zapiekanka ryżowa z warzywami — przepis
Zacznij od ugotowania brokuła pociętego na mniejsze różyczki i marchewki pociętej w słupki lub cienkie plasterki. Najlepiej, żeby brokuł był lekko twardy na tym etapie.
W tym samym czasie osobno możesz ugotować ryż. Jeśli nie przepadasz za brązowym, wybierz ryż biały. Gotuj zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Do obu garnków dodaj sól.
W międzyczasie możesz pokroić cebulę i paprykę na piórka i paski. W kolejnym kroku na 2 łyżkach oliwy podsmaż cebulę z papryką, dopraw solą i pieprzem. Gdy składniki są gotowe, możesz połączyć je w naczyniu żaroodpornym Układaj składniki warstwowo lub przetykaj ryż warzywami.
W osobnej miseczce rozmąć jajka i wymieszaj z jogurtem oraz szczyptą soli i oregano. Jeśli lubisz wyrazistszy smak, dodaj też paprykę w proszku. Taką mieszaniną zalej ryż z warzywami, a wierzch posyp mozzarellą. Piecz ok. pół godziny w 180 stopniach, aż ser się zarumieni. Wierzch możesz posypać świeżymi ziołami.
Składniki zapiekanki możesz dowolnie modyfikować i wykorzystywać to, co masz pod ręką, np. pomidory, kalafiora, oliwki, kawałki gotowanego lub pieczonego mięsa.
0 komentarzy