Zapiekanka makaronowa fit z warzywami i ewentualnie mięsem nie kojarzy ci się jako danie adekwatne do twojej zdrowej diety? Spójrz więc uważnie na moją propozycję. To danie z powodzeniem możesz przygotować na obiad. Jest jeden warunek – zrezygnujesz z tłustej śmietany i żółtego sera. Jeśli na początku odsuniesz te produkty, dalej będzie już tylko pysznie i bez wyrzutów sumienia. Mam dla ciebie przepis na zapiekankę makaronową w wersji fit.
Makaron uwielbia chyba większość z nas. Czy chcąc dbać o linię musimy z niego zrezygnować? Niekoniecznie. Wystarczy, że wybierzemy makaron pełnoziarnisty, razowy.
Zapiekanka makaronowa fit – przepis
Składniki
- 200-250 g makaronu (połowa opakowania)
- pół główki brokułu
- garść różyczek kalafiora
- pół czerwonej papryki
- 1 mały jogurt naturalny
- pół piersi z indyka
- 1 jajko
- sól, pieprz czarny lub ziołowy
- zioła śródziemnomorskie (opcjonalnie)
- rozgnieciony w prasce ząbek czosnku do masy jogurtowo-jajecznej
- 2 łyżki startego parmezanu lub sera koziego
Makaron możesz zastąpić kaszą jaglaną, ziemniakami lub batatami, kaszą gryczaną.
Jak zrobić zapiekankę z makaronu i warzyw?
Brokuł i kalafior podzielony na różyczki gotuj 5-6 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź warzywa i zostaw z boku. Tymczasem możesz ugotować makaron – zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu. W trakcie gotowania wymienionych składników, możesz pokroić inne, które chcesz dodać, na przykład paprykę czy oliwki.
Jeśli chcesz zrobić zapiekankę makaronową z mięsem, pokrój pierś z indyka w kostkę. Potem przypraw i usmaż z dodatkiem łyżki oleju. Weź miseczkę i roztrzep w niej jajko, wymieszaj je z jogurtem. W kolejnym kroku dodaj do mieszanki sól i pierz, ewentualnie ulubione zioła np. śródziemnomorskie.
Do naczynia żaroodpornego przełóż mięso, makaron i warzywa. Całość zalej masą jogurtowo-jajeczną i na dodatek posyp serem. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Danie gotowe! Zapiekanka makaronowa fit jest znakomitym rozwiązaniem na obiad lub kolację.
Na zakończenie przypomnę, że propozycje warzyw możesz zamienić na swoje ulubione.
Warzywa w zapiekance mile widziane
Jest kilka powód, dla których ten przepis powinien u ciebie zagościć. Zapiekanka to dobry sposób na wkomponowanie do codziennej diety porcji warzyw. Jak wiesz, warzywa i owoce to znakomite źródło witamin i składników mineralnych. Na tym nie koniec. Zawierają także bioaktywne związki takie jak np.: antocyjany, flawonoidy, izoflawony.
„Składniki te m.in. stymulują układ immunologiczny, mają działanie antyoksydacyjne, chronią DNA komórek, regulują działanie hormonów. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach”.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
0 komentarzy