Płatki owsiane najczęściej zalewamy ciepłym mlekiem lub wodą. Wersja na ciepło wymaga nieco więcej czasu, ponieważ nasz podstawowy składnik jest namaczany, mięknie. Są zwolennicy zimnej wersji z namaczaniem płatków przez noc w jogurcie. Aby śniadanie było ciekawsze kolorystycznie, smakowo jeszcze lepiej, potrzebuje dodatków. Zatem z czym jeść owsiankę?
Jak zrobić owsiankę na ciepło i zimno?
Najbardziej czasochłonne jest namaczanie płatków w zimnym produkcie, dlatego zostawia się je na noc. Są też inne sposoby. Co w sytuacji, gdy spieszymy się rano, a jednak to owsianka jest naszym wymarzonym śniadaniem i nie chcemy jej długo moczyć? Niekiedy decydujemy się na dodanie „surowych” płatków górskich albo błyskawicznych do jogurtu naturalnego, czasem kefiru.
Jeśli mamy kilka minut, zdążymy ugotować płatki w gorącym mleku lub wodzie – wystarczy minuta lub dwie. Mieszamy i powstaje klasyczna owsianka.
Z czym jeść owsiankę? Oto lista dodatków
- naturalny miód
- siemię lniane
- posiekane orzechy np. nerkowca, włoskie albo mieszanka
- płatki migdałów
- świeże owoce np. truskawki, maliny, banan, borówki
- suszone owoce np. żurawina, rodzynku, morele
- pestki dyni, słonecznika
- przyprawy – szczypta kardamonu, chilli, wanilii
Czym różnią się płatki górskie i błyskawiczne od zwykłych? Są rozdrobnione, te błyskawiczne dodatkowo nawodnione przed rozdrobnieniem i szybciej chłoną płyny (mleko czy wodę po ich zalaniu). Te rozdrobnione płatki owsiane mają wyższy indeks glikemiczny.
0 komentarzy