Tortilla pełnoziarnista w wersji fit. Zjedz chrupiąco i kolorowo

Zdrowe jedzenie i dieta absolutnie nie muszą być nudne. Popularne dania możesz przygotować w zdrowszej wersji, jak tortilla pełnoziarnista z mnóstwem warzyw, sałaty i z pieczonym indykiem. To takie danie, które pozwala na wykorzystanie resztek, gdy robisz przegląd lodówki.

Tortilla pełnoziarnista w wersji fit — składniki

Większa porcja na obiad, mniejsza sprawdzi się na lunch albo kolację. Tortilla pełnoziarnista w wersji fit powstaje w kilka chwil, gdy masz pod ręką kilka składników:

  • gotowe placki tortilli pełnoziarnistej
  • kawałki np. pieczonej piersi z indyka
  • ser mozzarella lub kozi
  • kukurydza konserwowa
  • czerwona fasola konserwowa
  • świeża sałata
  • kawałki papryki albo pomidora

Obiad w postaci tortilli — przygotowanie

Placek tortilli podgrzej na suchej patelni, gdy lekko się przyrumieni, przewróć na drugą stronę. Na tej podpieczonej możesz rozsmarować na połówce ulubiony sos, np. jogurtowy, na drugiej połowie ułóż ser, a na nim pozostałe składniki. Złóż placek na pół (strona z sosem przykrywa pozostałe składniki). Podpiecz przez chwilę, by ser się rozpuścił.

Ostrożnie zdejmij z patelni przekrój na 2 lub 3 części. Możesz też zwinąć tortillę zaraz po nałożeniu składników. Wersja podania zależy od ciebie. Ja najbardziej lubię, gdy placek lekko chrupie.

Składniki możesz dowolnie wymieniać na wersję mięsną z szynką, mięsem, które zostało z obiadu poprzedniego dnia albo wegetariańską np. z kozim serem i orzechami nerkowca i pieczonym burakiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz