Szarlotka to jeden z ulubionych deserów, po które sięgamy. Chcesz zrobić ciasto z jabłkami? Wypróbuj prosty przepis na szarlotkę z budyniem. Będzie lekko i aromatycznie.
Jesień to czas zbiorów jabłek w polskich sadach. Teraz są najświeższe, co nie oznacza, że za kilka tygodni lub miesięcy stracą na wartości. Wiele gatunków dopiero pewien czas po zbiorach staje się kruchych i idealnych do chrupania na surowo lub w postaci deserów, chociażby takich jak szarlotka.
Składniki do szarlotki z budyniem:
Kruche ciasto
- 4-5 żółtek (zależnie od wielkości jaj)
- 200 g margaryny lub masła
- 300 g mąki
- 1 płaska łyżeczka do pieczenia
Pianka budyniowa
- białka pozostałe po żółtkach użytych do kruchego ciasta
- 0,5 szklanki drobnego cukru (można użyć brązowego)
- 2 opakowania (po 40g) budyniu śmietankowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Jabłka prażone do szarlotki
- ok. 1 kg jabłek
- łyżka cukru, jeśli są kwaśne
- pół łyżeczki cynamonu
- odrobina olejku pomarańczowego
Szarlotka z budyniem – jak ją zrobić? Oto Przepis:
Po pierwsze składniki kruchego ciasta zagnieć ze sobą w jednej misce. Po połączeniu mąki, margaryny, proszku do pieczenia i żółtek na jednolitą masę, podziel na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3 ciasta. Następnie na pół godziny umieść w zamrażalniku.
Odmiany jabłek idealne do szarlotki to na przykład szara reneta lub antonówka, champion, lobo lub ligol.
Po drugie obierz jabłka i pokrój na ćwiartki, a te na plasterki średniej grubości. Podsmaż w garnku z odrobiną cukru, cynamonem i aromatem pomarańczowym. Prawda, że już pięknie pachnie szarlotką? Wystarczy 10-15 minut. Odstaw na bok, czas na ciasto. Następnie większą część wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Tak starte ciasto rozłóż na dnie blaszki i włóż do rozgrzanego piekarnika na ok. 7 minut w 180 stopniach.

Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i 2 opakowania budyniu oraz olej – nadaj ubijając. Wyjmij podpieczony spód szarlotki z piekarnika, rozłóż na nim jabłka, następnie piankę budyniową, a na koniec zetrzyj pozostała część ciasta i posyp po wierzchu. Szarlotkę w budyniem piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe!
Podsumowując – przepis na pierwszy rzut oka może sprawia wrażenie rozbudowanego, jednak zapewniam, że to nie jest szczególnie pracochłonne ciasto, a efekt jest znakomity. Uwaga – szarlotka z pianką budyniową jest pyszna i szybko znika 🙂
Po jabłka warto sięgać nie tylko w postaci szarlotki
Jabłka warto włączyć do codziennej diety. Według badaczy regularnie spożywane jabłka i gruszki zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 nawet o 18%, podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Naukowcy podkreślają, że warto jeść jabłka ze skórką (wcześniej umytą), ponieważ 1 gram jabłka ze skórką ma tyle samo właściwości przeciwutleniających, ile 1,5 g witaminy C.
0 komentarzy