Lato to sezon jednocześnie na grillowanie i świeże warzywa. Można te dwa elementy połączyć i w efekcie przygotować obiad w ogrodzie. Moją propozycją jest sałatka z grillowanym kurczakiem i warzywami. Sprawdź, jak pyszny obiad możesz przygotować na ogrodowym lub domowym grillu.
Składniki do sałatki z grilla
- 2 filety z kurczaka
- czerwona papryka
- żółta papryka
- mała cukinia
- cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. natka pietruszki lub bazylia) do posypania
Sałatka z grillowanym kurczakiem i warzywami — wykonanie
Na początku rozgrzej grill lub patelnię grillową, ponieważ taki tradycyjny grill potrzebuje czasu na rozpalenie się i osiągniecie żaru. Możesz oczywiście wybrać wersję elektryczną lub gazową.
Następnie pokrój filety z kurczaka na plastry lub paski. Posól mięso i posyp pieprzem z obu stron. Pokrój papryki na paski, cukinię w plastry, a cebulę w piórka.
W kolejnym kroku w misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodaj pokrojone warzywa i kurczaka, a potem dokładnie wymieszaj, aby je skropić sosem.
Grilluj kurczaka i warzywa przez około 5-7 minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru i będą miękkie.
Kiedy mięso i warzywa będą gotowe, połóż grillowane warzywa na talerzu, a na wierzchu ułóż plastry kurczaka. Na koniec posyp świeżymi ziołami i kilkoma porwanymi listkami sałaty, by podbić kolor dania.
Ta sałatka z grillowanym kurczakiem i warzywami jest niskokaloryczna i pełna białka oraz błonnika. Możesz ją podać na ciepło lub schłodzoną jako sałatkę. Będzie pysznie, sezonowo i kolorowo. Smacznego!
0 komentarzy