Przepis na chłodnik ogórkowy z koperkiem i rzodkiewką. Świetny na upały

Kiedy temperatura na zewnątrz rośnie, szukamy sposobów na ochłodę i tracimy apetyt na gorące dania. Odpowiedzią na sezonową potrzebę w menu jest przepis na chłodnik z ogórków. Wypróbuj letnią zupę w swojej kuchni.

Jak zrobić chłodnik z ogórków?

Zacznijmy od zgromadzenia składników. Pamiętaj, że jeśli z którymś jest ci nie po drodze albo nie masz go pod ręką, możesz pominąć. Podstawą jest jogurt lub kefir i ogórki.

  • jogurt naturalny lub kefir 400 g
  • 4-5 świeżych ogórków
  • 4 rzodkiewki
  • mała garstka posiekanego świeżego koperku
  • posiekany szczypiorek do dekoracji
  • 2 średniej wielkości młode ziemniaki
  • 2 jajka
  • szczypta soli i pieprzu
  • opcjonalnie mały ząbek czosnku

Zacznij od ugotowania ziemniaków i jajek. Pamiętaj, że młode ziemniaki gotują się krócej i wystarczy je wcześniej wyszorować, a cienka skórka sama zejdzie. Jajka po ugotowaniu obierz ze skorupek i zostaw oba składniki do przestudzenia.

Następnie zajmij się ogórkami. Możesz je obrać lub odciąć tylko końce. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach, lub jeśli nie chcesz, by były tak mocno wyczuwalne, wybierz mniejsze oczka na tarce. W kolejnym kroku dodaj sól, pieprz (ewentualnie ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę) oraz jogurt lub kefir, zależnie od tego, co wybierzesz.

Wymieszaj zawartość miski. Zostaw na przynajmniej 15 minut w lodówce. W tym czasie pokrój ugotowane wcześniej ziemniaki w kostkę lub łódki, rzodkiewkę możesz dodać w plasterkach albo startą na tarce.

Czas podać chłodnik z ogórków z szeregiem barwnych dodatków. Na koniec przełóż letnią zupę na talerze, dodaj ziemniaki, rzodkiewkę, ugotowane jajko przecięte na pół i posyp siekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Prosto, szybko i smacznie!

0 komentarzy

Wyślij komentarz